Natuurinclusief wonen aan de rivier
- Plaats Nijmegen Lent
- Realisatie 2024 - 2025
- Opgave 25 grondgebonden woningen, 8 appartementen
- In samenwerking met Gemeente Nijmegen
- Opdrachtgever VanWonen
Beschut woonveld met weids uitzicht over de Waal
Woongebied De Stelt in de Nijmeegse stadsuitbreiding De Waalsprong bij Lent is bijna klaar. Alleen in deelgebied Stelt-Oost worden nog woningen gebouwd. Hier, aan de noordoever van de Waal bij Nijmegen, komt de natuurinclusieve woonbuurt Lents Buiten Oost. Het woonveld biedt prachtig zicht op onder meer de Ooijpolder en historische binnenstad aan de overzijde van de rivier.

Uitkijken over fort, rivier, polder en stad

Groene omgeving met link naar historisch boerenerf
Eeuwen geleden stond op de plek van de nieuwe woonbuurt herenboerderij/kasteel Huis Stelt. Dit historische gegeven is de basis voor de groenstructuur in de wijk. De inrichting van de groene omgeving verwijst naar hoe een boerenerf in het rivierengebied er vroeger uitzag. In Lents Buiten Oost komen een open grasveld, een verscheidenheid aan (vruchtdragende) bomen en struiken, boerenhagen, een solitaire boom en een laantje met verschillende boomsoorten. De beplanting is vooral inheems om insecten en vogels het hele jaar door voldoende voedsel en nestelplekken te bieden. De oorspronkelijke plaats van Huis Stelt wordt een open speel- en ontmoetingsplek.

Verschillende typologieën voor diverse doelgroepen
Binnen deze groene opzet van de woonbuurt komen in totaal 33 nieuwe woningen in verschillende typologieën. In het plan komen 12 dijkwoningen (4 tweekappers, 8 vierkappers), 8 parkwoningen (2 vrijstaand, 6 tweekappers), 5 semi-bungalows en 8 appartementen. Alle woningen liggen direct aan het landschap. Lents Buiten Oost spreekt daarmee diverse doelgroepen aan, zowel gezinnen als senioren.

Eenheid in architectuur en detail; diversiteit in kapvorm
Alle woningen vormen met elkaar een eenheid in architectuur en detail. Overal in het woonveld is sprake van zwarte, houten gevelbekleding met lichte accenten en grote vensters voor maximaal zicht op de omgeving.
Variaties in kapvormen zorgen voor een levendig beeld. De hoogste platte daken van de semi-bungalows krijgen pv-panelen. De lagere daken worden voorzien van een groendak, zodat bewoners vanuit de slaapvertrekken op de verdieping zicht op het groen hebben. De dijk- en parkwoningen krijgen allemaal een kap, maar in een verschillende uitvoeringen. De asymmetrische kappen van de dijkwoningen zijn dwars geplaatst om het uitzicht op de rivier te benadrukken. Het zorgt ook voor lucht en zichtlijnen tussen de bebouwing. De langskappen van de parkwoningen krijgen verspringende dakkapellen met verdiepingshoge vensters als ‘kijkers op het park’.

Alzijdig appartementengebouw is accent bij entree Lents Buiten Oost
Het vier lagen hoge appartementengebouw bij de entree van het woonveld is een alzijdig architectonisch element als accent in de wijk. Doordat iedere zijde anders is, ervaar je het gebouw steeds op een andere manier als je erlangs komt. De woningen in het volume zijn zo gepositioneerd dat iedere woning optimaal op de zon en het uitzicht is georiënteerd.

Typologie profiteert maximaal van het uitzicht
De ligging aan de dijk zorgt voor een natuurlijk hoogteverschil in de buurt. De dijkwoningen maken hier handig gebruik van. Aan de straatzijde is de begane grond met entree, berging, werkkamer en inpandige parkeerplek. Deze woonlaag nestelt zich in de dijk. Hierboven liggen nog drie woonlagen met woningbreed uitzicht over de Waal. De bijzondere ligging aan de dijk, de typologie en persoonlijke voorkeuren bepalen hoe je hier midden in het landschap woont. Door de mogelijkheid van wonen over twee lagen en een optionele vide profiteren de woningen maximaal van het bijzondere uitzicht over de rivier.

Hittestress voorkomen met architectonisch element
De dijkwoningen hebben relatief veel glas aan de rivierzijde, die ook de zonzijde is (zuid-oost en zuid). Ze krijgen op de tweede en derde verdieping aan deze gevel verticale, houten lamellen als architectonisch element. De lamellen geleden de gevel en bieden privacy in de slaapvertrekken met verdiepingshoge vensters.
Daarnaast bieden ze schaduw: ze beperken de zoninstraling tot wel 29 procent (zie afbeelding). De meting is gemaakt op basis van de zomermaanden, van zonsopgang tot zonsondergang. De passieve zonwering helpt de warmtelast in de zomermaanden beperken en voorkomt hittestress.

Natuurinclusief wonen: kansrijke plek voor dieren
Zowel de bebouwing als het landschap in Lents Buiten Oost is zo ingericht dat het een kansrijke plek is voor flora en voor fauna, zoals vogels, insecten en kleine zoogdieren. In de bebouwing zijn diverse nestmogelijkheden geïntegreerd. Dit gaat om nestkasten voor o.a. mezen, vogelvides voor koloniebroeders en kraamkasten voor vleermuizen.

Natuurinclusief wonen: inheemse planten en ecologisch beheer
Het landschap wordt ingericht met natuurinclusieve erfafscheidingen. Rond de parkwoningen komen boerenheggen met sterke inheemse soorten, zoals meidoorn, spaanse aak, sleedoorn, haakbeuk, hondsroos en hulst. De schanskorven bij de dijkwoningen en semi-bungalows bieden schuilplekjes voor kleine dieren. Bij de korven worden inheemse rozen aangeplant.
De dijkzone krijgt een gevarieerd graslandschap dat ecologisch beheerd wordt. Door meanderend te maaien, waarbij een deel van het gras blijft staan, ontstaat een graslandje met veel variatie. Er is op elk moment van het jaar wat te vinden voor vlinders, bijen en vogels. De dijkvegetatie draagt bij aan de biodiversiteit.

Projectdetails
Opgave | 25 grondgebonden woningen, 8 appartementen |
Opdrachtgever | VanWonen |
Architectuur | MIX architectuur |
Landschap | Gemeente Nijmegen |
Ecoloog | Cobra Groeninzicht |
Aannemer | KlaassenGroep |
Constructeur | Triops Advies |
Realisatie | 2024 - 2025 |
Beeld | MIX architectuur, Gemeente Nijmegen, DWanimations |