Lents Buiten

  • Plaats Nijmegen
  • Realisatie 2020-2022
  • Opgave 41 appartementen, 32 boomgaardwoningen, 30 dijkwoningen
  • Opdrachtgever Van Wonen, Zwolle - AM, Utrecht

Wonen langs de Waal

Aan de zuidzijde van de Waaldijk komt de nieuwe landschappelijke woonbuurt van de Stelt-Zuid. De kenmerkende landschappelijke kwaliteiten als de Dijk, de Singel en de Boomgaard vormen straks de basis. De woningen voegen zich op een natuurlijke wijze in dit uitgesproken landschap.

Maximaal landschap

De woningen staan  op een ontspannen wijze “los” in het landschap waarbij de bestaande dijk en de singel de begrenzing vormen van het plan. De centraal gelegen boomgaard vormt het groene hart. Alle woningen hebben een geïntegreerde, compacte buitenruimte met een maximale beleving van het omliggende landschap.

Sculpturen in de dijk

In de dijkzone vormen de drie, sculpturale appartementengebouwen een markant ensemble. Door de bewerking van de massa ontstaan er mooie doorzichten en hebben alle bewoners zicht op de loop van de rivier.

Met zicht op de omgeving

De appartementen zijn zo georiënteerd dat ze maximaal profiteren van de unieke ligging. In de ontwerpfase is gebruik gemaakt van dronebeelden om de kwaliteiten van het uitzicht te bepalen zodat we met het ontwerp hier op konden reageren.

Wonen in de boomgaard

De zwarthouten boomgaardwoningen liggen als “schuren” in het landschap. Aangekapte bergingen en hoekaccenten geven de volumes een alzijdige, sculpturale uitstraling. De ingetogen vormgeving met natuurlijke materialen versterkt de relatie met de omliggende boomgaard.

Abstracte, houten schuurwoningen in een weelderige boomgaard

Sculpturale, stoere dijkwoningen met uitzicht

Een bijzondere doorsnede met zicht op de Waal

De dijkwoningen maken handig gebruik van het natuurlijke hoogteverschil. Door de mogelijkheid van wonen over twee lagen profiteren de woningen maximaal van het bijzondere uitzicht over de rivier.

Een plan met drie sferen verbonden door het landschap

Projectdetails

Opgave41 appartementen, 32 boomgaardwoningen, 30 dijkwoningen
OpdrachtgeverVan Wonen - AM
AannemerBouwbedrijf Van Grunsven B.V.
ConstructeurTriops advies
Start-Realisatie2020-2022