Bosrijk wonen

  • Plaats Hilversum, Monnikenberg
  • Realisatie 2019-2021
  • Opgave Totaalvisie voor een nieuwe bosrijke woonbuurt met 32 woningen
  • In samenwerking met Bosch Slabbers en SVP
  • Opdrachtgever HPG

Een nieuw landgoed met verschillende boskamers

Het voormalige landgoed Monnikenberg wordt getransformeerd naar een gevarieerd woon- zorglandschap waar binnen een stevig landschappelijk raamwerk ruimte ontstaat voor nieuwe functies als zorg, wonen en recreëren. In één van de nieuwe boskamers is ruimte voor een gevarieerd nieuw woonprogramma met een eigen identiteit dat harmonieus samengaat met het omliggende landschap. Binnen deze boskamer is MIX verantwoordelijk voor het ontwerp van de 32 grondgebonden boswoningen.

Een unieke landschappelijke locatie

Op de grens van het besloten bos en de open heide ontstaat een bijzonder woonmilieu dat door de integrale visie op landschap, stedenbouw en architectuur ruimte geeft voor een maximale natuurbeleving.

Tussen bos en heide

In nauwe samenwerking met Bosch Slabbers en SVP is er een integraal plan ontstaan waarbij bebouwing en landschap op een natuurlijke wijze samengaan. De overgang tussen het besloten bos en de open heide is als thema gebruikt voor de inrichting van het landschap. Bewegend door het gebied ontstaan er subtiele verschillen in landschap en bebouwing die elkaar daarmee versterken. Doorzichten naar het omliggende landschap versterken de relatie met de natuur.

Het landschap als uitgangspunt

Sculpturale bosvilla's

De woningen zijn verdeeld in vrijstaande woningen, twee-, drie- en vier-onder-één-kap woningen. In de architectuur hebben we elk volume zo vormgegeven dat deze zich als een alzijdige bosvilla presenteert. Variatie in de bouwmassa’s en materiaaltinten zorgt voor een rijke schakering met een sterke samenhang.

Een gevarieerde bouwdoos

Door een beperkt aantal modules op een verschillende wijze met elkaar te combineren ontstaat een gevarieerd palet aan sculpturale bouwmassa’s.

Projectdetails

OpgaveTotaalvisie voor een nieuwe bosrijke woonbuurt met 32 woningen
OpdrachtgeverHPG
AannemerDriesten Harskamp
ConstructeurLievense
LandschapsarchitectBosch Slabbers
Coördinerende stedenbouwkundigeSVP
Start-Realisatie2019-2021