Vakantiegevoel in natuurinclusieve woonbuurt

  • Plaats Zoetermeer, Dwarstocht
  • Realisatie 2022-2024
  • Opgave Landschappelijke woonbuurt met 165 woningen (59 MIX, 106 Kolpa)
  • In samenwerking met Kolpa Architecten, ECHO Urban Design
  • Opdrachtgever ERA Contour, Synchroon

Thuis in groene, autovrije vakantiebuurt

Geen verkeer, geen drukte, veel groen en water, samen spelen, ontspannen en genieten. De opzet van woonbuurt Happy Days is gebaseerd op dit fijne vakantiegevoel (concept: ECHO Urban Design en ERA Contour). De locatie van de nieuwe woonbuurt – voormalig bedrijventerrein Dwarstocht in Zoetermeer – is omzoomd met groene taluds met volwassen bomen. Deze royale, groene zoom geeft het gebied een eigen identiteit en sfeer. Zodra je het gebied betreedt kom je in een andere wereld, los van de drukte van alledag. In de landschappelijke woonbuurt worden de woningen per tien tot vijftien geclusterd als woonveldjes in het groen. De auto’s blijven aan de rand van de buurt. Via informele wandelpaden door het groen lopen bewoners naar hun woning, net als je in een vakantiepark zou doen.

Domeinen van Geluk

Anders dan in de meeste stadswijken is er in Happy Days geen harde scheidslijn tussen privé en publiek domein. De overgang is geleidelijk en er is aandacht voor alle schaalniveaus bij het ontwerp van zowel de woningen, het landschap als de publieke ruimte. Zo ontstaat een andere beleving van de fysieke ruimten in vergelijking met die in een reguliere woonwijk. We noemen de vier schaalniveaus de Domeinen van Geluk (privé, collectief, gezamenlijk en publiek).

Iedere woning heeft een eigen buitenruimte die privacy en connectie met het landschap combineert. De privéterrassen sluiten aan op de collectieve buitenruimte. Die krijgt vorm in de kleine clusters van woningen die een eigen woonveldje in het collectieve groen vormen. Buren komen elkaar hier tegen en delen dezelfde woonomgeving en -beleving. Gemeenschappelijkheid krijgt in Happy Days vorm door de robuuste groene ruimte en de wandelpaden die alle woonveldjes met elkaar verbinden. Binnen de groene zoom van Happy Days heerst een ontspannen sfeer.

Verschillende typologieën in het landschap

Het landschap is de belangrijkste drager van het plan. Het met bomen omzoomde gebied wordt verrijkt met water en kwalitatief groen voor meer biodiversiteit en een rijke beleving. Door het samenspel tussen het geplooide parklandschap en de woningen ontstaan verschillende typologieën die aansluiten bij de variatie in het landschap. Het woonprogramma bestaat uit zo’n tien verschillende woningtypen voor uiteenlopende doelgroepen. Gemene deler is de connectie met het landschap.

Samenwerken aan gevarieerde eenheid

MIX architectuur en Kolpa Architecten ontwierpen beide een deel van de tien verschillende woningtypen voor diversiteit binnen het woongebied. Om ook de samenhang te waarborgen zijn in de beginfase gezamenlijk de uitgangspunten bepaald die passen bij het concept van Happy Days. De heldere kapvorm heeft overwegend een lage goot. Verder krijgen alle types een houten veranda met verdiepingshoge vensters, zodat de woning zich opent naar het landschap. Ook de materialen zijn op elkaar afgestemd. Het resultaat is een gevarieerde eenheid in de architectuur die nauw aansluit bij het landschap.

Samen de grootste tuin van Zoetermeer

Architectonisch wordt de connectie met het landschap vormgegeven door een geïntegreerde veranda als overgang tussen woning en het collectieve groen. Door de brede plattegrond (6,0 en 7,2 meter) is wonen en eten uitwisselbaar tussen de voor- en achterzijde van de woning. De bewoners kiezen zelf hoe zij aan het landschap willen wonen. De meeste woningtypen hebben behalve een houten veranda aan het landschap ook een eigen privétuin. Door de indeling van het plangebied – alle veranda’s liggen direct aan het park – delen de bewoners met elkaar de grootste tuin van Zoetermeer.

Duurzaam en natuurinclusief

Happy Days won in 2019 de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen. De jury (Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging) roemde Happy Days om de manier waarop flora, fauna en wonen samenkomen in een natuurinclusief ecosysteem.

Regenwater loopt via wadi’s naar de centrale vijver. De natuurvriendelijke oevers met bloeiende beplanting en grassen bieden voedsel en schuilmogelijkheden aan insecten, kleine amfibieën en vogels. Behalve dat de woningen als het ware opgaan in de natuur, maken ze er ook ruimte voor. Onder dakoverstekken en in de gevels vind je nestkasten voor zwaluwen, huismussen en vleermuizen. De woningen worden verwarmd en gekoeld middels een bodemwarmtepomp. De pv-panelen vangen een deel van de benodigde energievraag op.

Natuurlijk materialenpalet

De natuurlijke, rustige tinten van de materialen passen bij de landschappelijke woonomgeving en zorgen voor samenhang. Er is gekozen voor gemêleerd metselwerk met bakstenen in verschillende aardetinten en keramische, antracietkleurige dakpannen. De veranda’s en het hout in de gevel zijn van bilinga, duurzaam hardhout dat op een natuurlijke manier vergrijst.

Projectdetails

OpgaveLandschappelijke woonbuurt met 165 woningen (59 MIX architectuur en 106 Kolpa Architecten)
OpdrachtgeverERA Contour, Synchroon
Stedenbouwkundig ontwerpECHO Urban Design, ERA Contour (i.s.m. MIX en Kolpa)
LandschapsarchitectECHO Urban Design (voorheen Plein06)
AannemerERA Contour
ConstructeurGoudstikker De Vries
Adviseur duurzaamheid en installatiesWitteveen+Bos
Realisatie2022-2024