Circulaire buurtschap met prefabmodules

  • Plaats Silvolde
  • Realisatie 2022-2023
  • Opgave 20 grondgebonden woningen en 39 appartementen
  • In samenwerking met Landschapsarchitect Studio Nico Wissing
  • Opdrachtgever Groenvast Arnhem B.V.

Afgesloten fabrieksterrein wordt duurzame, open en groene woonbuurt

Op een voormalige fabriekslocatie in Silvolde komt de natuurrijke woonbuurt Rivierduinen. De fabrieksgebouwen op het besloten terrein verdwijnen en maken ruimte voor een duurzame, open en groene woonbuurt. Een deel van de oude rivierduin – kenmerkend voor de omgeving rond de Oude IJssel – komt terug. De buitenrand van Rivierduinen krijgt een meer gesloten karakter door beplanting en bomen. Auto’s blijven op deze manier buiten het zicht.

 

Silvolde krijgt ‘sustainable community’

Naoberschap staat centraal in de nieuwe woonbuurt. Het krijgt vorm in collectiviteit, initiatief, betrokkenheid en samenwerking. Rivierduinen wordt vanaf het begin een actieve gemeenschap voor de toekomstige bewoners. Zij hebben met elkaar gemeen dat zij zich betrokken voelen bij hun leefomgeving en naobers. Hart van de buurt is de herstelde rivierduin, met de gemeenschappelijke ruimte Hal 11, de moestuin en plantenkas.

 

Herintroductie rivierduin is basis voor landschap

In de nieuwe woonbuurt komt de oude rivierduin terug. Dit type landschap is kenmerkend voor de omgeving rond de Oude IJssel. De herintroductie van de rivierduin verrijkt de (bio)diversiteit in het gebied. Je ziet nuances in het landschap, in hoogte en beplanting. Door de zorgvuldige keuze voor de verschillende planten en combinaties ervan ontstaat een bijzonder geheel. Het beplantingsplan sluit naadloos aan bij de woonomgeving, natuur en architectuur.

Circulair en innovatief bouwen met hout

De woningen worden opgebouwd uit prefabmodules. Elke woning bestaat uit twee modules. Door ze op een verschillende manier te combineren ontstaan de diverse woningtypologieën. De appartementen krijgen twee modules naast elkaar. De grondgebonden woningen bestaan elk uit twee gestapelde volumes. Door de modules onderling te laten verspringen ontstaat ritme en plasticiteit in de gevel.

Het gebruik van prefab geeft verschillende voordelen: de bouwtijd op locatie is korter en hergebruik van de modules of losse onderdelen in de toekomst is mogelijk. De wanden en gevels zijn van thermisch behandeld, voorvergrijsd hout dat geen onderhoud nodig heeft. Doordat hout relatief licht van gewicht is, kan de fundering (van hergebruikt beton van de oude fabriek) minder zwaar worden uitgevoerd.

Maximaal genieten van het landschap

De nieuwe rivierduin en de architectuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bewoners van Rivierduinen wonen straks niet áán maar ín de duinen. Naast de collectieve tuin omvat het plan voor iedere woning een eigen, overdekte buitenkamer. De met hout omzoomde balkons en veranda’s bieden privacy en verbinden de woningen met het landschap dat losjes tussen de bebouwing spoelt. Grote vensters zorgen voor veel licht en onbelemmerd uitzicht. Zo kunnen de bewoners het landschap tot in hun woning ervaren.

Rivierduinen is klimaatadaptief en natuurinclusief

In het glooiende landschap van de rivierduin is voldoende plek om hemelwater te bufferen en te laten infiltreren. Groendaken houden water vast en zorgen voor verkoeling. Zoveel mogelijk bestaande bomen blijven gespaard. Extra bomen en beperking van de hoeveelheid verharding bieden schaduwrijke plekken en voorkomen hittestress. Voor de inrichting van het nieuwe gebied worden plant- en boomsoorten toegepast die bij de rivierduin passen. De inheemse beplanting groeit goed op zandgrond en trekt insecten aan die weer aantrekkelijk zijn voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren. Zo ontstaat een gebied waarin mens, flora en fauna zich thuis voelen.

Projectdetails

Opgave20 grondgebonden woningen en 39 appartementen
OpdrachtgeverGroenvast Arnhem
Realisatie woningenBarli Bouwsystemen
ConstructeurConstructie Buro Landerd
LandschapsarchitectStudio Nico Wissing
Ontwerp Hal 11Studio Westgeest
Start-Realisatie2022-2023