Duurzaam wonen in de duinen

  • Plaats Kijkduin, Finest of Ockenburgh
  • Realisatie 2018-2020
  • Opgave Totaalvisie voor een nieuwe landschappelijke woonbuurt met 132 duinwoningen
  • In samenwerking met Stijlgroep
  • Opdrachtgever Synchroon

Bijzondere locatie tussen duin en bos

De locatie Waldeck is een bijzondere plek tegen de kust van Kijkduin. De beschutte ligging achter de begroeide duinen en de beschutte bosrand geven de plek een unieke intimiteit waarbij het omliggende groen de toon zet. De plek heeft de potentie om hier een “eigen wereld” te creëren waarbij kleinschalige bebouwing op een ontspannen wijze opgaat in het landschap.

Een eigen “verborgen, groene wereld”

Het driehoekige terrein wordt aan twee zijden omsloten door een beboste duin van formaat. De derde zijde vormt met een dichte bosstrook een heldere begrenzing van het plangebied. Via een slingerende landweg “klim” je over de duin en bereik je deze “verborgen, groene wereld”.

Verkaveling gebaseerd op oriëntatie op het groen en de zon

In het duinpark tussen het opgaande groen verbinden slingerende, gebogen woonstraatjes de duinparkwoningen en geven mooie doorzichten richting de duinen en de bosrand. Door de oriëntatie op de zon hebben de woonstraatjes een asymmetrisch wegprofiel. Licht verhoogde tuinen worden consequent groen omzoomd en versterken daarmee de landschappelijke setting.

Alle woningen optimaal op de zon met een geïntegreerde buitenruimte

Eigentijdse architectuur passend in de omgeving

Bebouwing en landschap zijn onlosmakelijk verbonden

De woningen zijn geclusterd in kleinschalige volumes welke op een ontspannen wijze naast elkaar in het groen liggen. Zorgvuldig vormgegeven overgangen verbinden de bebouwing met het landschap en zorgen voor een harmonieuze eenheid.

“Eén handschrift” in architectuur zorgt voor een sterke eenheid met interessante nuances

De unieke landschappelijke ligging en het samenspel tussen landschap en bebouwing geven de nieuwe woonbuurt een onderscheidend karakter. Door de architectuur in “één handschrift” uit te werken ontstaat er een sterke eenheid met interessante nuances.

Natuurlijke materialen en tactiliteit

Overgangen met het landschap integraal ontworpen

Samen met de landschapsarchitecten van de Stijlgroep is het plan integraal ontworpen zodat bebouwing en landschap op een mooie, natuurlijke wijze elkaar versterken.

Ruimtelijk wonen met maximale beleving van het landschap

Projectdetails

Energieneutrale woonbuurt
OpgaveTotaalvisie voor een nieuwe landschappelijke woonbuurt met 132 duinwoningen
OpdrachtgeverSynchroon
AannemerGiesbers Bouwgroep
ConstructeurIMd Raadgevende Ingenieurs
LandschapsarchitectStijlgroep
Start-Realisatie2018-2020