BIM is meer dan alleen 3D-modelleren

MIX architectuur is betrokken bij het hele traject, vanaf de eerste schets tot en met het laatste uitvoeringsmodel. Van dromen tot daadwerkelijk bouwen, dáár draait het om bij MIX. We vinden het daarom vanzelfsprekend om onze ontwerpen uit te werken in een BIM-proces. BIM staat voor building information modeling. Met deze manier van ontwerpen bouwen we het ontwerp virtueel als 3D-model op, samen met adviseurs, (onder)aannemers en leveranciers. Hierdoor gaat BIM verder dan alleen driedimensionaal modelleren.

 

BIM tijdens het hele proces

Veelal werken de architecten hun ontwerpen al vanaf het VO uit in Revit. Dit geeft een soepele opmaat naar de engineeringsfase. Vanaf het DO modelleren we zo dat het model in een BIM-proces gebruikt kan worden. In deze fase van onze projecten biedt BIM de mogelijkheid om binnen het model informatie uit te wisselen met constructeurs, installateurs, adviseurs, leveranciers en aannemers.

Virtueel bouwen en checken

Door deze manier van werken hebben we een ontwerp al virtueel gebouwd en uitvoerig gecheckt voordat de fysieke bouw begint. Goede uitwisseling van informatie en zorgvuldige afstemming met betrokken partijen voorkomt bouwfouten, zorgt voor een efficiënt proces en helpt alle partijen met een goede bouwvoorbereiding.

 

Gegarandeerde kwaliteit

Onze BIM-coördinator vertaalt de vraag van de aannemer in een uitvoeringsplan. Door al onze projecten op basis van BIM basis ILS uit te werken is de informatie eenduidig en gestructureerd. Onze modellen en die van constructeurs, installateurs en adviseurs sluiten zo dus goed op elkaar aan. De ILS Ontwerp & Engineering (O&E) gaat een stap verder: we spreken af welke informatie waar en wanneer in het proces beschikbaar is. Door onze projecten zo uit te werken kunnen we constante en hoge kwaliteit garanderen.

Regie en ervaring

MIX vervult voor de aannemer steeds vaker de rol van BIM-regisseur. We ondersteunen hiermee het projectteam en de aannemer in het BIM-proces. We zorgen ervoor dat de modellen van constructeur, installateur, adviseurs, leveranciers en MIX naadloos op elkaar aansluiten. De betrokken MIX-collega’s doen steeds meer ervaring op in deze regierol en zijn hier speciaal voor opgeleid.

Betrokken bij innovatie

MIX architectuur is partner van BIM basis ILS. Verder is onze BIM-coördinator lid van de projectorganisatie ILS Configurator. Zo draagt MIX bij aan de ontwikkeling van de online tool die het voor alle betrokken partijen eenvoudiger maakt om een eenduidige en projectspecifieke ILS te maken. Ook blijven we door deze betrokkenheid op de hoogte van innovaties in ons vakgebied.