Verbonden met de Veluwe

  • Plaats Ede, World Food Center
  • Realisatie 2021-2022
  • Opgave 35+24 appartementen
  • Opdrachtgever World Food Center Development, Amersfoort

Verbonden met de Veluwe als onderdeel van het World Food Center

Dit voormalige kazerneterrein aan de bosrand wordt getransformeerd naar het World Food Center. De food-ontmoetingsplek van Nederland. Een plek waar food-bedrijven en -organisaties zich vestigen, waar bezoekers spelenderwijs alles over ons voedsel te weten komen en waar mensen wonen, werken en thuiskomen. Bij de ontwerpen van de woningen langs de bosrand vormt de natuur een belangrijk uitgangspunt. Hier wordt wonen en landschap op een ontspannen wijze verbonden met elkaar.

 

Het appartementenensemble op de kop verbindt het WFC met Ede en de Veluwe

Op de kop van het eerste woonveld vormt het ensemble van de twee appartementengebouwen een herkenbaar accent bij de noordentree van het WFC. De gebouwen maken dankbaar gebruik van de natuurlijke hoogteverschillen waardoor het verdiepte parkeren ontspannen is opgenomen onder de woningen. Het glooiende landschap met bestaande en nieuwe bomen spoelt rondom de gebouwen.

 

Begroeide houten frames brengen de natuur tot in de woning

De verbondenheid met de natuur is straks letterlijk zichtbaar bij de appartementen langs de bosrand. Houten frames met geïntegreerde plantenbakken brengen de natuur bijna tot in de woning! De frames met planten zorgen voor een natuurlijke zonwering en versterken de biodiversiteit. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de planten te voorzien van water. Vogels vinden voedsel bij de vruchtdragende planten.

Maximale beleving van het omliggende landschap

Door de combinatie van verdiepingshoge vensters met geïntegreerde houten frames met terrassen en begroeiing creëren we  een geleidelijke overgang met de natuurlijke omgeving.

De begroeide gevel verkleurt per windrichting en seizoen

Een belangrijk ontwerpuitgangspunt bij de appartementen is de maximale groenbeleving. Zo vormen geïntegreerde plantenbakken de basis voor de begroeide gevel. De vegetatie is afgestemd op de zon- en windoriëntatie waardoor elke gevel een unieke uitstraling krijgt. De plantenbakken worden structureel voorzien van voedsel en water om te garanderen dat de begroeiing duurzaam en robuust blijft.

Grote houten terrassen als buitenkamers

De bewoners delen een gemeenschappelijke woonkamer en collectieve tuin met elkaar

Om onderlinge contacten te stimuleren en samen te genieten van de groene omgeving zijn er op de begane grond collectieve voorzieningen opgenomen. Een gemeenschappelijke woonkamer is verbonden met de hoofdentree en geeft toegang tot een collectieve daktuin. Naast de individuele berging in de kelderlaag is er een grote collectieve fietsenberging opgenomen naast de entree waardoor het gebruik van de fiets gestimuleerd wordt.

 

 

De grote, houten hoekterrassen geven ruimte om tussen de planten te genieten van een goede en gezonde maaltijd

Projectdetails

Opgave 35+24 appartementen
OpdrachtgeverWorld Food Center Development, Amersfoort
AannemerVan Wijnen
ConstructeurGoudstikker De Vries
DuurzaamheidsadviseurDeerns
LandschapsarchitectLOOSvanVLIET
Start-Realisatie2021-2022