Duurzame woontorens verrijken de buurt

  • Plaats Rotterdam, Prinsenland
  • Realisatie 2021-2022
  • Opgave Twee duurzame woontorens met 72 en 24 appartementen met een collectieve plint
  • Opdrachtgever Nederlandse Bouw Unie

Woonbuurt verrijken

De opgave maakt onderdeel uit van de ambitie van de gemeente Rotterdam om te starten met de bouw van 18.000 duurzame en toekomstbestendige woningen. Vergroening, verdichting en verduurzaming zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. De nieuwe Bramantetoren en Berninitoren zijn onderdeel van een integrale planvisie waarin er bijzondere aandacht besteedt wordt aan de ligging in het collectieve parklandschap en het bevorderen van contact en interactie.

Van een monotoon naar een gevarieerd maaiveld

Met de toevoeging van de twee woontorens wordt er geen ruimte ingenomen maar wordt er in de plint collectieve ruimte gemaakt. Met het maken van collectieve plekken onder en rondom de gebouwen wordt het bestaande monotone maaiveld opgewaardeerd naar een gevarieerd maaiveld met ruimte voor ontmoeting, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

 

De Berninitoren als duurzaam icoon aan de plas

De Berninitoren krijgt een markante positie in Prinsenland. Boven de plint – eveneens met maatschappelijke functie – komen twintig woonlagen met in totaal 72 appartementen. Met zijn afgeronde vorm, transparante uitstraling en open plint is het een eigentijds icoon aan de plas. In de gevel geïntegreerde pv-panelen voorzien in het grootste deel van de energievraag van het gebouw en maken het duurzame karakter van de toren duidelijk zichtbaar.

Een 'slimme gevel' met zichtbare duurzaamheid

Op de Berninitoren zijn naast de PV-panelen op het dak, óók PV-panelen verwerkt in de gevels. Dit draagt bij aan de opwekking van duurzame elektriciteit, waardoor de verwarming, koeling en ventilatie in het gebouw volledig duurzaam is. Daarnaast levert dit ook een toonaangevend voorbeeld van een duurzame woontoren, die zichtbaar energieneutraal is.

Efficiënt glasoppervlak, energieopwekkend, transparant en flexibel.

Alzijdig wonen in het groen

De begane grond van de Bramantetoren krijgt door de ruimte met maatschappelijke functie een open karakter. De positionering van deze ruimte zorgt voor connectie met de omliggende functies, zodat een levendig healthplein kan ontstaan. In de zes bouwlagen boven de plint komen 24 flexibel in te delen driekamerappartementen met op de hoek gelegen terrassen.

Een natuurinclusieve gevel met geïntegreerde bloembakken en nestkasten

De overhoekse terrassen met geïntegreerde bloembakken versterken het contact met het landschap.

Projectdetails

Gewonnen prijsvraag
OpgaveTwee duurzame woontorens met 72 en 24 appartementen met een collectieve plint
OpdrachtgeverNederlandse Bouw Unie
AannemerNederlandse Bouw Unie
ConstructeurGoudstikker De Vries
DuurzaamheidsadviseurMerosch
LandschapsarchitectVerhoeven De Ruijter
Start-Realisatie2021-2022