Terrasappartementen rijzen op uit de Veluwe
- Plaats Ede, World Food Center
- Realisatie 2022-2023
- Opgave 43 appartementen
- Opdrachtgever World Food Center Development, Amersfoort
Het Veluwse bos is overal voelbaar
De Veluwse Proeftuin Zuid ligt aan de rand van het World Food Center, direct aan de grens met het Sysseltse bos. Dit terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede wordt getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek van Nederland. Het World Food Center huisvest bedrijven en organisaties verbonden met de agrifoodsector. In het gebied komen ook circa 600 woningen en verschillende evenementenlocaties. Typerend voor het terrein zijn de kazernegebouwen én het bosrijke landschap dat de Veluwe overal voelbaar maakt.
Van stedelijke WFC-kern naar ontspannen landschappelijk
Het gebouw ligt aan het einde van de as die het WFC-terrein doorkruist. Deze centrale as rijgt de verschillende (woon)velden aan elkaar en loopt van het stedelijke gebied aan de westzijde naar het bos aan de oostgrens van het gebied. De manier waarop de velden aan de as liggen biedt de mogelijkheid om elk veld een kenmerkend kopgebouw te geven dat past bij de gradiënt van stedelijk naar landschappelijk.
Terrasappartementen vloeien over in de Veluwe
De uitkragende, horizontale vloerdelen gaan op in de steilrand aan de landschapszijde. De horizontale geleding benadrukt de relatie tussen het landschap en het WFC-centrum. Het hoogste deel van het getrapte, L-vormige gebouw accentueert de hoek waar twee WFC-toegangswegen elkaar kruisen. Het lagere deel van het gebouw ligt aan de boszijde en heeft grote, begroeide (dak)terrassen die overvloeien in de Veluwe.
Helder concept met nuances per gevel
Alle woningen zijn voorzien van woningbrede buitenkamers gericht op het uitzicht, groen en de zon. De basisappartementen zijn één tot drie beuken breed; de verschillende typen zijn daarmee 6,2 meter, 12,4 meter of 18,6 meter. Deze breedtes geven gecombineerd met de houten lamellen en kozijnen een rijk Veluws gevoel.
Passend bij het WFC-karakter krijgen de twee- en driebeukige appartementen die aan de centrale as liggen naast het overdekte terras een wintertuin met wasbak en werkbank. Glazen vouwwanden creëren een tussenklimaat om ook in de koudere periodes planten en groenten op het terras te laten groeien. De glazen wanden van de wintertuinen gecombineerd met de houten lamellen voor de terrassen geven het gebouw een interessante gevel met wisselende dieptes en spiegeling.
Villa’s op het dak
Door het gebouw getrapt uit te voeren is aan de boszijde ruimte voor royale daktuinen voor de penthouses. De groene turfdaken krijgen beplanting die vogels en insecten van voedsel voorzien. De L-vormige woonkamers omarmen de daktuin en bieden aan alle zijden uitzicht over de Veluwe. De brede overstekken en terrassen geven een luxueus villagevoel.
Van anonieme galerij naar Veluwse promenade
Aan de achterzijde van het gebouw zijn de woningen toegankelijk via een extra brede galerij. De galerij is voorzien van afscheidingen voor ritmiek en een privédeel per woning. Er is ruimte voor een zitje bij de keuken en er is gelegenheid voor ontmoeting en interactie. De galerij is een promenade in plaats van alleen een toegangsroute. Bewoners kijken vanaf de galerij uit over de getrapte, groene parkeerhof met gezamenlijke eetplek aan de bosrand.
Herkenbare entree met collectieve ruimten stimuleert interactie
De horizontale lijn in het gebouw wordt bij de entree doorbroken voor een subtiele, herkenbare aanduiding in de bouwmassa. In de twee lagen hoge entreehal is een gemeenschappelijke ruimte met keuken voor de bewoners gesitueerd. Het is een uitnodigende ruimte die ontmoeting stimuleert. Ook de makkelijk te bereiken collectieve fietsenberging naast de entree nodigt uit tot interactie, zowel met buurtbewoners als met de omgeving.
Groen beleven van buiten tot binnen
Het groen van de omgeving is tot in het gebouw doorgetrokken. Plantenbakken annex zitplaatsen zijn zorgvuldig mee-ontworpen en geven de hal een uitnodigend karakter.
Gebouw omarmt ontmoetingsplek gericht op voedsel en natuur
Het L-vormige gebouw omarmt een buitenruimte waarin collectiviteit gericht op voedsel en natuur centraal staat. De groen ingerichte ruimte voorziet in parkeerplaatsen en een collectieve eetplek. Voor meer visuele connectie met het omliggende landschap is de tuin getrapt uitgevoerd. Aan de bosrand zorgen keerwanden van schanskorven voor nest- en voedselgelegenheid voor vogels en kleine zoogdieren.
Luxe terrassen vloeien over in de steilrand bij het bos
Projectdetails
Opgave | 43 appartementen |
Opdrachtgever | World Food Center Development, Amersfoort |
Aannemer | Van Wijnen |
Constructeur | Goudstikker De Vries |
Landschapsarchitect | LOOSvanVLIET |
Start-Realisatie | 2022-2023 |