Voedsel, natuur en collectiviteit centraal
- Plaats Ede, World Food Center
- Realisatie 2022-2024
- Opgave Totaalvisie woonveld, 46 appartementen, 30 woningen
- In samenwerking met Gemeente Ede
- Opdrachtgever World Food Center Development, Amersfoort
Gelderse Stadstuin is onderdeel van dé foodontmoetingsplek van Nederland
De Gelderse Stadstuin ligt op een van de woonvelden van het World Food Center, direct aan de centrale as die de stad met het Sysseltse bos verbindt. Dit terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede wordt getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek van Nederland. Typerend zijn de kazernegebouwen én het bosrijke landschap dat de Veluwe overal voelbaar maakt.
Samen genieten van voedsel en natuur
In De Gelderse Stadstuin draait alles rond de thema’s voedsel, natuur en collectiviteit. Dit wordt overal zichtbaar en beleefbaar. De appartementen en grondgebonden woningen liggen rond een gezamenlijke, groene hof. In deze collectieve buitenruimte vind je een buurtpaviljoen en een gemeenschappelijke moestuin. De woningen aan de westzijde grenzen direct aan het voedselbos; je kunt je eten plukken vanaf je terras. Verder zitten er aan iedere woning (eetbare of vruchtdragende) planten, bijvoorbeeld in mee-ontworpen plantenbakken op het terras of in de verticale kruidentuin op het balkon. Er zijn ook verschillende plekken om samen te eten en borrelen. De balkons hebben elk een geïntegreerd eetplateau. Het gezamenlijke terras en de gemeenschappelijke woonkamer met keuken nodigen uit tot ontmoeting en ontspanning.
Totaalvisie voor architectuur, openbare ruimte en landschap
Voor De Gelderse Stadstuin maakte MIX architectuur de stedenbouwkundige invulling in nauwe samenwerking met Gemeente Ede. In de totaalvisie zijn openbare ruimte, architectuur en landschap zorgvuldig op elkaar afgestemd. Alle woningtypen grenzen aan de collectieve tuin in het midden en het omliggende landschap. Door het hoogteverschil in het plangebied is er een natuurlijk verloop in de woningen. Dit geeft een extra gelaagdheid en dimensie. Het gebied is autoluw met voldoende parkeergelegenheid dichtbij. Aantrekkelijke fietsroutes door het gebied en een collectieve fietsenberging bij de entree van de appartementen stimuleren ontmoeting en beweging.
Woningen richten zich maximaal op het landschap
Iedere zijde van het woonveld reageert op een eigen manier op het omliggende landschap. Van de levendige, centrale as aan de zuidzijde tot het ontspannen stormbaanbos aan de noordzijde. En van het open, landschappelijke veld N aan de oostkant tot het voedselbos en meer stedelijke veld G aan de westzijde. De verschillende oriëntaties geven elk woningtype een unieke relatie met het landschap.
Breed scala aan natuurinclusieve elementen
De natuur in en rond De Gelderse Stadstuin heeft een positieve impact op mens en dier. Natuurinclusieve maatregelen vergroten de natuurbeleving en bieden gebiedseigen vogels, vleermuizen en insecten een thuis in het woonveld. Pv-panelen, sedumdak (zon- en schaduwbeplating), bruindak, schelpeneilanden en dood hout zorgen voor een optimale invulling van de platte daken. De gevels zijn royaal met groen bedekt en op slimme plaatsen voorzien van schuil- en nestmogelijkheden. Onder de terrassen komen infiltratiekratten voor opvang en vertraagde afgifte van regenwater.
Stoer en natuurlijk aan centrale as
Het U-vormige appartementengebouw (ontwerp MIX architectuur) staat op de kop van het woonveld aan de centrale as van het WFC-terrein. Er zijn diverse woningtypen voor uiteenlopende doelgroepen. Het gebouw staat op een stoere, betonnen plint die zich onderscheidt door een heldere kamerstructuur. De plint maakt het natuurlijke hoogteverschil beleefbaar en vangt dat op met een dubbelhoge entree. Deze royale ruimte aan de centrale as verbindt routes, plekken en mensen. De transparante architectuur is gericht op de omgeving. Horizontale witte banden zorgen voor een krachtige begeleiding van de centrale as. Aan de westzijde knikken ze terug de gevel in waardoor erkers aan het voedselbos ontstaan. Woningbrede buitenruimtes zijn een verlengde van de woonkamer en bieden zicht op natuur en de historische kazernes.
Metselwerk volumes met sterke connectie met omgeving
De grondgebonden woningen bestaan uit rijwoningen (ontwerp Weusten Liedenbaum Architecten) en 2-, 3- en 4-kappers (ontwerp MIX architectuur). Samen met het appartementengebouw omarmen ze de gemeenschappelijke, groene hof. De metselwerk volumes liggen ontspannen in het park. Alle woningen hebben een gebouwd terras op de zon met geïntegreerde plantenbakken. De terrassen vangen het natuurlijke hoogteverschil in het woonveld op en bieden zo een goede balans tussen uitzicht en privacy. Houten lamellen zorgen voor architectonische zonwering. Terugliggende metselwerkvlakken geven de gevel plasticiteit.
Terughoudend materialenpalet voor samenhang
Om de eenheid te benadrukken wordt overal in De Gelderse Stadstuin dezelfde lichte, genuanceerde steen gebruikt voor het metselwerk. In de appartementen en woningen komen lamellen en geveldelen van hetzelfde hout. De lichte, betonnen gevelbanden zijn voorzien van een subtiele, verticale structuur. De natuurlijke, lichte tinten van het plan sluiten aan op de omgeving.
Projectdetails
Opgave | Totaalvisie voor woonveld met 46 appartementen en 30 grondgebonden woningen (13 MIX, 17 Weusten Liedenbaum Architecten) |
Opdrachtgever | World Food Center Development, Amersfoort |
Aannemer | Van Wijnen |
Constructeur | Goudstikker De Vries |
Landschapsontwerp | Atelier Loos van Vliet (privédomein), Gemeente Ede (openbare ruimte) |
Start-realisatie | 2022-2024 |