Optimaal zicht op zee en zon

  • Plaats Katwijk
  • Realisatie 2024-2026
  • Opgave 38 appartementen in 2 gebouwen (14 + 24)
  • Opdrachtgever Fullhouse bv, Van Omme & De Groot

Inclusieve woonwijk op zorglandgoed

Zeeduinen ligt op het Zeehos-terrein aan de rand van Katwijk. Ruim 100 jaar geleden opende het Zeehospitium zijn deuren als herstellingsoord voor kinderen. De locatie is nog steeds in gebruik als zorglandgoed. Op dit terrein, tussen Katwijk en de zee, worden nu ook verschillende woningbouwplannen gerealiseerd. Het Zeehospitium wordt zo een inclusieve woonwijk met wonen en zorg naast elkaar.

Individuele relatie met de omgeving

Beide gebouwen zijn zo ontworpen dat ze zich op hun eigen manier naar de omgeving voegen en op hun eigen wijze van betekenis zijn voor de specifieke plek. Het Duinpaviljoen ‘viert’ de bijzondere locatie, bijna direct aan het strand. Zeebaken is juist een herkenbaar volume bij de entree van het Zeehos-gebied. Beide gebouwen krijgen zo een eigen identiteit die naadloos past op hun plek.

Landschappelijke ligging met optimaal uitzicht

Bij de positionering van het Duinpaviljoen in de Katwijkse duinen en het Zeebaken bij de entree van het Zeehos-terrein is niet alleen rekening gehouden met het uitzicht vanuit de appartementen. In de stedenbouwkundige opzet die aan de basis lag van dit plan is ook veel aandacht besteed aan de zichtlijnen vanuit de omliggende bebouwing. De gebouwen staan niet in de weg en gaan op een logische manier op in de omgeving.

Zon- en zeezicht vanuit iedere woning

De gebruikelijke indeling van appartementengebouwen biedt niet altijd alle woningen een even mooi uitzicht. Door een slimme plattegrond te ontwerpen zorgt MIX ervoor dat bewoners vanuit alle woningen in Duinpaviljoen en Zeebaken optimaal van het uitzicht op de omliggende omgeving en van de zon kunnen genieten. Het trappenhuis en de lift liggen in de kern van het gebouw. Verder zijn er drie hoekappartementen en één tussenappartement per woonlaag. Door deze indeling is de volledige gevel bewoonbaar en het uitzicht dus rondom beleefbaar. Het penthouse van Duinpaviljoen heeft zelfs 360 graden uitzicht.

Duinpaviljoen: royale, beschutte buitenkamers

Door de terrassen van het Duinpaviljoen als luxe buitenkamers te ontwerpen vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Het landschap wordt maximaal beleefbaar. De zwierige krans rond het gebouw biedt ieder appartement een buitenruimte langs de volledige gevel. De wisseling in diepte zorgt voor extra daglicht en uitzicht, terwijl de lamellen deze buitenkamers extra beschutting bieden. In een aantal van de houten lamellen is een stalen kolom verwerkt die royale terrassen mogelijk maakt: de buitenkamers zijn 27 tot 66 m2 groot. Het penthouse heeft een dakterras van maar liefst 352 m2.

Zeebaken: alzijdig gebouw met markante kap

Het Zeebaken staat op een prominente plek bij de entree van het Zeehos-terrein en is vanaf alle kanten goed zichtbaar. Door een alzijdig gebouw met een markante kap te ontwerpen, doet het volume zijn plek eer aan. Onder de geplooide kap zijn door middel van vides, hoge leefruimten en grote raampartijen drie dubbelhoge penthouses met een luxe beleving gecreëerd.

Ontworpen naar het uitzicht

Materialen die passen bij de omgeving

Door in de architectuur en materialisering van de appartementengebouwen aan te sluiten op de omgeving wordt de connectie tussen landschap en gebouwem versterkt. Er is gekozen voor materialen die mooi verouderen.
Het Duinpaviljoen wordt gerealiseerd in materialen die passen bij de plek in de duinen en aan zee. Een voorbeeld hiervan zijn de vloer in de hal en de bekleding van de liftschacht. Die worden uitgevoerd in terrazzo met schelpenstukjes. Ook in het Zeebaken wordt met materialen en kleuren gerefereerd aan de locatie in de duinen. Enkele wanden in gemeenschappelijke ruimten worden uitgevoerd in circulaire wandbekleding (van jute koffiezakken) die doen denken aan de ribbeling van het strand als het eb wordt.

Projectdetails

Gewonnen prijsvraag
OpgaveTwee appartementengebouwen: 14 appartementen in Duinpaviljoen, 24 appartementen in Zeebaken
OpdrachtgeverFullhouse bv, Van Omme & De Groot
AannemerVan Omme & De Groot
ConstructeurVan Rossum Raadgevende Ingenieurs
InstallateurWolf Dikken adviseurs
Start-Realisatie2024-2026
RendersDe Beeldenfabriek