Hart van de revitalisatie

  • Plaats Breda, Dr. Struyckenplein
  • Realisatie 2011-2013
  • Opgave 106 appartementen met een commerciële plint
  • In samenwerking met Architectenburo JMW / Gemeente Breda
  • Opdrachtgever Nederlandse Bouw Unie/Wonen Breburg

Een nieuw hart voor de wijk de Heuvel

De wederopbouwwijk de Heuvel ligt ten zuidwesten van het stadscentrum van Breda. De rigide stedenbouwkundige structuur uit deze periode heeft geresulteerd in een eenzijdig woningaanbod en ruime, groene maar nagenoeg ongebruikte openbare ruimten. Herstructurering van dit gebied moet daar verandering in brengen met het Dr. Struyckenplein als bruisend hart van de wijk. Een functie die het plein reeds in 1962 toebedeeld had gekregen maar door de functionele inrichting en de overmaat ten opzichte van de woningblokken nooit als zodanig heeft vervuld.

Van een leeg plein naar een bruisend hart

De eerste stap is het plein terug te brengen naar de menselijke maat door het toevoegen van twee woonblokken en een woontoren. Zo ontstaat tevens de mogelijkheid het woningaanbod in de wijk te differentiëren. Door in de plint van de woonblokken publieke functies zoals winkels, supermarkten en maatschappelijke voorzieningen onder te brengen, krijgt het plein de wijkbrede aantrekkingskracht die het nodig heeft. Parkeervoorzieningen grenzend aan de winkels spelen in op het gemak van gebruikers en flexibel gebruik van de ruimte. Bewoners parkeren onder of in de woongebouwen. Waar de twee woonblokken opgaan in het ritme van de lineaire strokenbouw van Peutz, is de woontoren het alzijdige middelpunt op het plein. De toren steekt herkenbaar boven de wijk uit zonder overheersend te zijn.

Een bijzondere dialoog tussen het heden en het verleden

Bijzonder aan het ontwerpproces is dat de twee architecten en de gemeente Breda een eigen beeldkwaliteitsplan hebben ontwikkeld om enerzijds een coherent, levendig plein te creëren en anderzijds recht te doen aan de bestaande naoorlogse wijk. De twee lineaire volumes met hun stoere bakstenen gevels sluiten subtiel aan op de bestaande structuur en architectuur. De afgeschuinde koppen van deze gebouwen begeleiden de diagonaal van de Dr. Struyckenstraat en geven een eigentijdse twist aan de naoorlogse orthogonale structuur. De robuuste bakstenen gevels omkleden verspringende en verdiepingshoge ramen, waarachter een verscheidenheid aan woningtypen ligt. De alzijdige toren maakt met haar gelijkende bakstenen gevelspel het ensemble aan het Dr.Struyckenplein compleet. Daarmee is de missie geslaagd; het hernieuwde plein is passend in vroeger en nu, maar bovenal startklaar voor een levendige toekomst.

Maximale flexibiliteit

De vierkante toren heeft een compacte kern en dragende gevels. Binnen dit casco zijn er verschillende plattegrondindelingen gehanteerd. Zo worden er woonlagen met 5, 4 en 3 woningen gecombineerd.

Het nieuwe ensemble vormt een sterke eenheid met een no nonsense uitstraling passend bij de wijk

Hoogbouw markeert nieuw hart van Bredase wijk

Publicatie: Architectnweb

Projectdetails

Opgave106 appartementen en een commerciële plint
OpdrachtgeverNederlandse Bouw Unie/Wonen Breburg
AannemerNederlandse Bouw Unie
ConstructeurGoudstikker De Vries
FotografenStijn Poelstra, Riesjard Schropp en MIX architectuur
In samenwerking metArchitectenburo JMW/Gemeente Breda
Start-Realisatie2011-2013