Werken aan het spoor

  • Plaats Amersfoort, rangeerterrein
  • Realisatie 2017
  • Opgave Opleidingscentrum
  • Opdrachtgever Railcenter Amersfoort

Het nieuwe Railcenter zet de historische spoortraditie voort

Railcenter laat de spoortraditie van de Wagenwerkplaats in Amersfoort voortleven. Dit terrein, dat bijna 100 jaar lang dienst deed als industrieel spoorcomplex, vormt nu wederom een bruisende plek waar (toekomstige) spoorprofessionals samen komen. Alle aspecten van de railinfra-sector worden in dit gebouw gebundeld.

Transformatie en vernieuwing binnen een historische context

Railcenter bevindt zich op het voormalig wagenwerkplaatsterrein van Amersfoort, waar nog steeds verschillende aan het spoor gerelateerde activiteiten gehuisvest zijn. Om bij de historische omgeving met de rijke 100-jaar oude baksteenarchitectuur aan te sluiten, en ter ondersteuning van de verschillende functies van het gebouw, is door ons voor een industriële en ambachtelijke uitstraling gekozen met gevels opgetrokken uit bakstenen staanders en liggers rondom grote raampartijen. De grote raampartijen benadrukken het open karakter van de organisatie en hebben een etalage-functie ter promotie van de railinfra-sector.

Revolutionaire bouwtechniek gecombineerd met traditioneel product

Het metselwerk is enerzijds bijna historiserend door de traditioneel kolengestookte vormbakstenen en anderzijds bijna futuristisch doordat het niet gemetseld is, maar verlijmd. De stenen komen uit één van de laatste kolengestookte traditionele vlamovens van Nederland, wat zorgt voor een natuurlijke brede en warme kleurenrange.

Oud en nieuw gaan mooi samen

De rauwe en robuuste uitstraling van de spoorzone met z’n industriële erfgoed vindt zijn weerklank in het nieuwe Railcenter. Ondanks de transparante gevel krijgt het gebouw door het stoere bakstenen raster een uitstraling die goed samen gaat met de directe omgeving.

Het ruimtelijke hart brengt licht en lucht tot diep in het gebouw

Inspirerend centrum voor de railinfrasector

Naast het samenbrengen van de verschillende stakeholders is er een ander speerpunt, namelijk de Etalage-functie. Het Railcenter is een PR-gebouw voor de gehele railinfra-sector. Een plek waar beleidsmakers en politici zoals bijvoorbeeld de staatssecretaris en Kamerleden bijgepraat kan worden over de diverse ontwikkelingen, buitenlandse delegaties ontvangen kunnen worden en -zeer belangrijk- scholieren rondgeleid kunnen worden. De spoorsector is namelijk -zoals zoveel sectoren tegenwoordig- een vergrijzende sector die naarstig op zoek is naar nieuwe werknemers. Het Railcenter moet eraan bijdragen dat jongeren onder de indruk raken van het ongelooflijk professionele niveau dat de Nederlandse railinfra-sector inneemt “geïnspireerd worden om te gaan werken voor deze fantastische sector.

Projectdetails

OpgaveOpleidingscentrum
OpdrachtgeverRailcenter Amersfoort
AannemerAveresch
ConstructeurSAMEN advies en engineering
DirectievoeringI'M Architecten
FotografenStijn Poelstra en MIX architectuur
Realisatie2017