Fier op de hei

  • Plaats Zeist, Kerckebosch
  • Realisatie 2018
  • Opgave Totaalvisie voor een collectieve bostuin met 28 kwadrantwoningen
  • In samenwerking met LOOSvanVLIET
  • Opdrachtgever BPD, Amersfoort

Ontspannen wonen tussen hei en bos

In een collectieve bostuin liggen de 7 “bosvilla’s” met 28 kwadrantwoningen ontspannen in het landschap. Vanuit een integrale gebiedsvisie in samenwerking met atelier LoosvanVliet en ontwerpbureau wUrck ontstaat er een uniek woonmilieu waarbij de verschillende woningtypen zijn ondergebracht in 7 bosvilla’s met geïntegreerde veranda’s. Het omliggende landschap spoelt om de volumes heen. Informele bospaden en bosparkeerplaatsen liggen verscholen in het groen.

Verschillende woonvormen binnen één villaconcept

Door het combineren van verschillende woningtypen binnen één volume ontstaan er sculpturale, alzijdige villa’s met geïntegreerde veranda’s en dakterrassen.

Een menging van doelgroepen

Door de symmetrische kwadrantwoning te bewerken creëren we woningen met verschillende kwaliteiten en eigenschappen. De bosvilla’s huisvesten hiermee verschillende doelgroepen.

 

 

De villa's zijn gestrooid in het landschap

Samen met landschapsarchitecten van LoosvanVliet hebben we gezocht naar een maximale natuurbeleving in de verkaveling. De alzijdige villa’s zijn gestrooid in een gezamenlijke bostuin. Deze ‘deeltuin’ is voor alle bewoners toegankelijk en valt binnen een collectief VVE.

Alzijdige bosvilla's met geïntegreerde buitenruimtes

Alle woningen liggen op de hoek en hebben een dubbele oriëntatie. De geïntegreerde veranda’s verbinden de woonruimte met het omliggende landschap. Grote glasvlakken met brede schuifpuien zorgen voor een naadloze overgang tussen de woonruimte en deze buitenkamer.

Een flexibele bouwdoos

Door het ontwerpen van een uitgebreide toolbox zijn de individuele woningen binnen de footprint uitbreidbaar waardoor elke “villa” uiteindelijk een eigen sculpturale expressie krijgt.

Projectdetails

OpgaveTotaalvisie voor een collectieve bostuin met 28 kwadrantwoningen
OpdrachtgeverBPD, Amersfoort
AannemerReinbouw
ConstructeurBartels Ingenieurs
LandschapsarchitectLOOSvanVLIET
Coördinerend landschapsarchitectwUrck
Realisatie2018