Krachtig kappenspel

  • Plaats Middelharnis
  • Realisatie 2022-2025
  • Opgave 74 appartementen
  • Opdrachtgever AM Zeeland

Uniek landschap in de polder

Hernesseroord is een zorginstelling in een landschappelijke setting naast het centrum van Middelharnis. Het rijke en diverse landschap is over de jaren uitgegroeid tot een uniek stuk landschap in de polder. Bossages, waterpartijen, grasvelden met mooie solitaire bomen wisselen elkaar af en vormen zo een rijke parkachtige setting.

 

Van zorginstelling naar landschappelijke woon- en zorgbuurt

De zorginstelling ligt van origine verscholen in het groen. De visie voor de ontwikkeling is de ruimtelijke structuur meer te openen en daarmee het gebied en het landschap bereikbaar/leefbaar te maken. Op het water- en bomenrijke terrein worden de komende jaren verschillende typen woningen gebouwd. In de vier hoeken langs de rand van het gebied worden de ontwikkellocaties ontworpen met elk hun eigen landschappelijke karakter. Het stedenbouwkundige plan en landschappelijke ontwerp voor de herontwikkeling van Hernesseroord zijn van BVR en Bosch en Slabbers.

 

Scharnierpunt

De appartementengebouwen komen aan de westzijde van Hernesseroord en grenzen aan de historische haven van Middelharnis, het kanaal naar het Haringvliet en de weidse polder van Goeree-Overflakkee. De woningen ‘schemeren’ door het bestaande groen en vormen een herkenbaar cluster aan het begin van het nieuwe woongebied. Het ontwerp is zowel een schakel in de overgang van het historische stadscentum naar de Haringvliet als een entree voor de nieuwe landschappelijke woonontwikkeling van Hernesseroord.

Krachtig kappenspel als verbinder tussen historisch centrum en landschappelijke woonwijk

De appartementengebouwen springen door hun ligging én door hun daken in het oog. Het ensemble van de drie losse gebouwen fungeert als een scharnierpunt. Ten eerste is het de overgang tussen het historische centrum en het Haringvliet en ten tweede de aanzet van de nieuwe landschappelijke woonwijk. Dit is gedaan door het kappenspel van het centrum op te pakken en uit te strekken als horizontale brug naar het landschap en de vergezichten over de polder. Hierdoor ontstaan mooie uitgestrekte volumes. De drie kappen zijn diagonaal geplaatst en vormen samen een dynamisch kappenspel. Het zorgt ook per gebouw voor een interessante kap die reageert op de kap ernaast. De ruime terrassen en grote glasvlakken zorgen voor interactie met het omliggende landschap.

Van binnen naar buiten ontworpen

De woningen zijn van binnen naar buiten ontworpen in relatie tot de prachtige omliggende natuur. Onder de kap bevinden zich per gebouw twee penthouses. Met de nok op 4,5 meter hoogte hebben de penthouses een bijzonder hoge woonkamer die gespannen is tussen een grote glaspartij naar het landschap enerzijds en een royaal dakterras aan de andere zijde. Ook de onderliggende appartementen zijn met de glazen hoeken en royale terrassen echt ontworpen met het oog op het omliggende landschap.

Projectdetails

Opgave74 appartementen als scharnierpunt voor de nieuwe landschappelijke woonontwikkeling
OpdrachtgeverAM Zeeland
AannemerBouwgroep Peters
ConstructeurSweco
InstallateurDWT Groep
LandschapsarchitectBoschSlabbers
StedenbouwkundigeBVR
Start-Realisatie2021-2022