Herkenbaar ensemble in het park

  • Plaats Wageningen
  • Realisatie 2022-2023
  • Opgave 28 parkvilla's
  • In samenwerking met MAAKspace
  • Opdrachtgever BPD Gebiedsontwikkeling

Parkgevoel overheerst voor geheel in het groen

Villapark Facet ligt in Buitenoord, het laatste onderdeel van de nieuwe wijk Kortenoord. De locatie is een groene plek aan de westrand van Wageningen met veel volwassen groen en water langs de randen. De bomen blijven zoveel mogelijk behouden, zodat het ensemble volop tussen het groen ligt. Het parkgevoel overheerst.

 

Weidse parkbeleving gecombineerd met beschutting van de hof

De 28 woningen zijn orthogonaal verkaveld; de woonblokken zijn zo verschoven dat zoveel mogelijk bomen gespaard blijven en de woningen zowel aan de parkzijde als hofzijde op groen georiënteerd zijn. De verkaveling geeft ook extra gevellengte voor zoveel mogelijk parkbeleving.

Er is een duidelijk verschil tussen de hof- en parkzijde. De formelere buitenzijde van het alzijdige ensemble presenteert zich naar het park. Het groen loopt tegen de mee-ontworpen, woningbrede buitenruimten aan. De lage tuinmuren zijn een duidelijke afbakening tussen het wonen en het openbare groen.

Als je het binnengebied tussen de woningen betreedt, merk je dat de sfeer informeler en opener is. De beleving van de hofzijde van de woningen is diffuser en kleinschaliger. De tuinen grenzen aan de groene, collectieve binnenhof waar kinderen veilig kunnen spelen. De privébuitenruimten zijn afgescheiden door hagen, en hebben een zachte overgang naar de gezamenlijke ruimte.

 

Breed wonen aan het park

Door de riante beukmaat van maar liefst 9,30 meter spreken we met recht van ‘breed wonen aan het park’. De brede plattegronden met buitenruimten aan de hof- en parkzijde geven een heel andere woonbeleving dan de traditionele combinatie van voortuin met entree aan de straatzijde en besloten achtertuin. Bewoners kunnen elk moment kiezen tussen zon en schaduw en tussen vrij zicht op het omliggende park of juist meer intimiteit in de hof. De buitenruimten aan de parkzijde zijn omzoomd door een halfhoge tuinmuur en geïntegreerde plantenbakken. Aan de hofzijde zijn de privébuitenruimten voorzien van hoge en halfhoge hagen voor balans tussen privacy en connectie met de hof.

Door de grote beukmaat zijn niet alleen de terrassen heel ruim. Ook de woningen zelf zijn met een woonoppervlakte van 198 tot 240 vierkante meter riant uitgevoerd.

Sculpturaal ensemble met heldere begrenzing

De sculpturale volumes bestaan uit een onder- en bovenbouw met verspringingen in de gevel en setbacks op de bovenste verdieping. De metselwerk plint in het groen is de basis die zorgt voor samenhang en omarming van de hof. De gemetselde tuinmuren zijn onderdeel van deze onderbouw en zijn een heldere begrenzing naar het landschap. Boven de plint krijgt iedere woning twee extra woonlagen. Deze monolithische bovenbouw is uitgevoerd in licht stucwerk dat de volumes verbindt en zorgt voor ensemblewerking. Door de verdiepingen niet over de gehele breedte van de woning te plaatsen vormt zich een kleinere korrel. Er komt meer licht en lucht in de hof en er ontstaan doorzichten tussen de woningen.

Architectonische, klimaatadaptieve zonwering brengt gevel tot leven

Villapark Facet dankt zijn naam aan de vorm van de bijzondere raampartijen. De slimme gevelopeningen reageren op de oriëntatie van de woningen, voorkomen oververhitting, garanderen uitzicht en zorgen voor plasticiteit in de gevels. De unieke kozijnconstructie komt naar buiten op het punt waar zonlicht de woning inkomt. Het houten zonnescherm zorgt voor passieve zonwering en de schuine negges bieden optimaal uitzicht op de groene omgeving. Door de veranderende stand van de zon gedurende de dag en de seizoenen komt de gevel tot leven. Het spel met licht maakt de gevel nog interessanter.

Groene binnenhof is integraal onderdeel van het ontwerp

Het stedenbouwkundige plan en het landschapsontwerp zijn van MAAKspace. De verschillende elementen van de groene woonbuurt zijn niet los van elkaar te zien; het is een integraal ontwerp. Het plan voorziet onder meer in een uitgebreid hagenplan, mee-ontworpen brievenbussen en huisnummers, waterdoorlatende bestrating, zorgvuldig ingepast parkeren en locatiespecifieke beplanting. In de intimiteit van de hof kunnen bewoners zowel van de privacy in hun tuin genieten als contact met de buren zoeken. Voor kinderen is er in de hof veel ruimte om veilig buiten te spelen.

Informeel wonen aan de collectieve hof

Projectdetails

Opgave28 parkvilla's rond groene hof
OpdrachtgeverBPD Gebiedsontwikkeling
AannemerKuipersArnhem Bouw en Ontwikkeling
Stedenbouw en landschapMAAKspace
ConstructeurconStabiel
Start-Realisatie2022-2023