Kloeke parkeergarage met oog voor detail

  • Plaats Amsterdam, stadswerf, Oostenburg
  • Realisatie 2019
  • Opgave Parkeergarage met 704 parkeerplaatsen
  • Opdrachtgever Ten Brinke Bouw

Een nieuwe stadswerf met een stoere, industriële uitstraling

Stadswerf Oostenburg wordt getransformeerd naar een gevarieerd stukje stad geïnspireerd door het rijke industriële verleden. Het wordt een stadse buurt met een hoge dichtheid waarbij wonen, werken en recreëren centraal staan. In het stadsblok op de kop wordt in het bouwblok een Parkeerhuis opgenomen met 704 parkeerplaatsen. In deze individuele pandenstad manifesteert het gebouw zich als een eigen entiteit met een stoere, robuuste uitstraling passend bij de sfeer van deze nieuwe stadsbuurt.

Het parkeerhuis als een efficiënte parkeermachine

Samen met Ten Brinke Bouw is er gezocht naar een efficiënte gebouwstructuur wat heeft geresulteerd in een prefab betonnen casco met een split level plattegrond met een doorgaande rijloper in totaal 7 bouwlagen.

 

Energieneutrale parkgarage

Op moment van oplevering is het de ‘groenste’ Q-Park locatie in Amsterdam. Zo wordt de parkeergarage voorzien van zonnepanelen, een groen vegetatiedak en laadpalen. Op het dak komen in totaal 719 zonnepanelen. Hiermee wekt de garage voldoende energie op om volledig energieneutraal te zijn. Resterende groene energie wordt gebruikt om de vijftien laadpalen voor elektrische auto’s te voorzien van stroom. Bij deze laadpalen kunnen gelijktijdig dertig auto’s laden. De rest van het dakoppervlak wordt bekleed met sedumplanten voor een duurzame waterberging

Een no nonsense gebouw met een bijzondere tactiliteit

Het prefab betonnen casco is als uitgangspunt genomen voor de uitstraling van het gebouw. Tussen de betonvloeren vormen de verschillende betonnen gevelelementen een bijzondere mozaïek van open en gesloten, ruw en glad, dof en glanzend en breed en smal.

Een robuuste, stoere betonkolos met een verfijnd spel van open en dicht

Het gevarieerde ritme van de wisselende dilataties creëert in het donker een bijzonder spel van licht waardoor het robuuste volume verandert in een bijzondere lantaarn van de stad.

Een parkeerkolos opgebouwd uit pure materialen

De betonnen parkeerkolos komt tot leven door de gevarieerde bewerking van de betonnen gevelelementen. Bijzondere accenten als de houten lamellen en geperforeerde staalplaat bij de entrees geven het gebouw een extra gelaagdheid.

Productie op volle toeren

Projectdetails

OpgaveParkeergarage met 704 parkeerplaatsen
OpdrachtgeverTen Brinke Bouw
GebruikerQ-park
AannemerTen Brinke Bouw
ConstructeurCAE
Start-Realisatie2018-2019
FotograafRiesjard Schropp