Moderne kantelen op historische stadswal

  • Plaats Zwolle, Friesewal
  • Realisatie 2018
  • Opgave 37 appartementen
  • Opdrachtgever deltaWonen

Sociale huurwoningen op een topplek

Op de kop van de haven naast het nieuwe Kraanbolwerk maakt het plan het bestaande bouwblok af. Compacte studio’s met individuele terrassen in vijf bouwlagen vormen samen een stedelijke wand passend bij dit bouwblok. In de directe omgeving vormen kleinschalige stadspanden een herkenbaar gevarieerd, stedelijk beeld. Door een zorgvuldige architectonische bewerking van de bouwmassa zal het project aansluiting moeten vinden bij dit beschermde stadsgezicht.

Een bestaande parkeergarage als fundering

De nieuwbouw komt boven een bestaande parkeergarage uit de jaren ’80. Een extra balkenraster op maaiveld zorgt ervoor dat oud en nieuw goed samengaan.

Passend maken op de plek

In een aantal stappen wordt de massa bewerkt zodat het gebouw goed landt op de locatie. De terugliggende toplaag in zwart hout vormt een mooie beƫindiging. Vanuit deze toplaag geven de verticale insnijdingen ruimte voor de terrassen en zorgen tevens voor een mooie, verticale geleding. Door op de begane grond de bakstenen gevel intact te laten en de entree in de knik onderscheidend vorm te geven staat het gebouw stevig op de grond.

Een maatpak op locatie

Compact betaalbaar wonen op een zichtlocatie

Projectdetails

Gewonnen architectenselectie
Opgave37 appartementen
OpdrachtgeverdeltaWonen
AannemerSchutte bouw en ontwikkeling
ConstructeurAlferink van Schieveen
Start-Realisatie2017-2018