Life in the Woods

  • Plaats Zeist, Kerckebosch
  • Realisatie 2016-2017
  • Opgave Totaalvisie voor een bosrijke woonbuurt met 38 boswoningen
  • In samenwerking met ESscapes
  • Opdrachtgever Synchroon

Wonen in het bos

De bosrijke wijk Kerckebosch in Zeist wordt vernieuwd. Via tenders krijgen de nieuwe woonvelden vorm. De locatie van ons plan “Life in the Woods” ligt midden in het bos op de grens met de heide. Samen met Synchroon en landschapsbureau ESscapes hebben we vanuit een integrale benadering een plan gemaakt waarbij stedenbouw, landschap en architectuur samenvloeien.

Kleinschalige woonclusters in het landschap

Het plan is opgedeeld in twee bouwlocaties. De appartementenvilla met 11 luxe appartementen markeert de entree van deze woonbuurt. Aan de andere zijde van de weg ligt een bosstrook waar in vier woonvelden 27 woningen op een losse, orthogonale wijze tussen de bomen zijn geplaatst.

Continuïteit van het landschap en sociale cohesie binnen één boskamer

We hebben de woningen ondergebracht in kleinschalige, sociale clusters van maximaal acht woningen. De sculpturale bosvilla’s hebben inpandige bergingen en geïntegreerde, bouwkundige terrassen en lijken los op de bosgrond te zijn geplaatst. Bestaande bomen zijn zoveel mogelijk gehandhaafd. De paar gerooide bomen zijn verwerkt in houtrillen die op een landschappelijke wijze de vier clusters omzomen.

Een bijzondere typologie

In de woonvelden passen we twee woningtypen toe. De bosvilla, een compacte vrijstaande woning van ca. 140 m2 GBO. En de twee-onder-een dak villa. Een geschakelde variant. Beide woningen zijn maar twee bouwlagen hoog en hebben een gedeeltelijke terugspringende bovenbouw. Door de diepte van de woningen kan er in de basis al gekozen worden voor een levensloopbestendige woonvariant. Door in het begin al vele opties te ontwerpen kan elke woning eenvoudig “op maat” worden gemaakt met behoud van de uitstraling.

Gerooide bomen als natuurlijke begrenzing van de boskamers

Sculpturale bosvilla’s met geïntegreerde terrassen en een alzijdige uitstraling

De sculpturaal ontworpen villa’s vormen een helder en levendig silhouet tussen de bomen. Grote raampartijen in combinatie met geïntegreerde terrassen laten de woningen met het bos samensmelten. Doordat ook de bergingen subtiel in de volumes opgenomen zijn, is verrommeling voorkomen. Het eveneens alom sculpturale appartementenblok is gesitueerd op een open plek aan de rand van het bos met uitzicht op de heide. Ruime terrassen, georiënteerd op de zon en de heide, schieten uit het gebouw en de deels terugspringende penthouses verlevendigen het beeld.

Keuzevrijheid

Het woonprogramma is verdeeld in maximaal twee bouwlagen. De begane grond is zo ingedeeld dat in de basis al gekozen kan worden voor een slaap- en badkamer op de begane grond. Door deze flexibele indeling is de woning breed inzetbaar en voor vele doelgroepen interessant. Bij de huidige bewoners zien we dit terug. Jonge gezinnen wonen naast senioren. Deze diversiteit in doelgroepen en leefstijlen vinden wij een meerwaarde.

Projectdetails

Gewonnen prijsvraag
OpgaveTotaalvisie voor een bosrijke woonbuurt met 38 boswoningen
OpdrachtgeverSynchroon
AannemerVan Arnhem Bouwgroep
ConstructeurIMd Raadgevende Ingenieurs
LandschapsarchitectESscapes
Coördinerend landschapsarchitectwUrck
Start-Realisatie2016-2018