Verbonden met het water

  • Plaats Haarlemmermeer, Landgoed Wickevoort
  • Realisatie 2022-2024
  • Opgave ca. 40 luxe woningen langs het water
  • Opdrachtgever AM Utrecht

Landelijk en ontspannen wonen op Landgoed Wickevoort

Het voormalige SEIN-terrein wordt getransformeerd tot een nieuw landgoed. Wonen en zorg worden er gecombineerd in een ambitieus plan waarin de landschappelijke waarden en duurzaamheid een belangrijke rol spelen. In workshopverband worden de verschillende woonvelden naast elkaar ontworpen; elk veld reageert specifiek op de context. MIX is verantwoordelijk voor het woonveld Water met circa 40 watervilla’s.

De vier kernwaarden van het landgoed

De natuur en cultuur zijn op het landgoed met elkaar verweven. In een landschappelijke omgeving ontstaat een divers woonlandschap waar ruimte is voor jezelf en interactie met elkaar. Uitgesproken duurzaamheidsambities en de focus op het buiten leven zorgen voor een bewuste leefomgeving in een ontspannen setting.

Vrij wonen langs het water

In een subtiel buurtje aan een kleine slingerende ontsluiting liggen de woningen van woonveld Water. Verscholen achter hagen openen de woningen zich richting het water. Door de woningen te laten verspringen op de diepe kavels ontstaat een interessant, ruimtelijk spel met veel variatie in tuinen.

Long- en broadhouses

De woningen zijn ontworpen naar verschillende interactie met het landschap. Zo hebben wij long- en broadhouses ontworpen die beide een andere manier van wonen in en met het landschap stimuleren. De longhouses hebben een smalle basis en een grote diepte die past bij de vorm van de kavel. Door met name de koppen te openen richting het landschap en te voorzien van een overdekt terras en geïntegreerde dakterrassen worden de woningen op een ontspannen wijze verbonden met het landschap. De broadhouses hebben juist een breed front aan de tuin en het water en een bredere kavel. De L-vormige plattegrond omarmt het landschap en is door middel van pergola’s en veranda’s mooi verbonden met het landschap.

Natuurlijk natuurinclusief

De woningen op deze bijzondere plek zijn ontworpen met aandacht voor de natuur. Dit is terug te zien in de integratie van vogel- en vleermuiskasten in de architectuur. De houten pergola’s en veranda’s zorgen voor natuurlijke zonwering. Pv-panelen voorzien in de energievraag en de bodemwarmtepomp verwarmt en koelt. Ook de keuze voor hagen en schanskorven heeft een groot effect op de ecostructuur. De doorwaadbaarheid van het gebied wordt ermee versterkt. Kleine zoog- en waterdieren kunnen hierdoor vrij bewegen, nestelen en foerageren.

Projectdetails

Gewonnen architectenselectie
Opgaveca. 40 luxe woningen langs het water
OpdrachtgeverAM Utrecht
AannemerKBK bouwgroep
ConstructeurPieters Bouwtechniek
Coördinerende landschapsarchitectLANDLAB
Renders3DCapacity, MIX architectuur
Realisatie2022-2024