Duurzame, biobased woonbuurt
- Plaats Doetinchem, Wijnbergen
- Realisatie 2024 -
- Opgave Een duurzame, biobased woonbuurt met 73 grondgebonden woningen
- In samenwerking met LAP Landscape & Urban Design
- Opdrachtgever BAM Wonen
Bos en weide zijn het uitgangspunt
De nieuwe woonbuurt WeideWald in de Doetinchemse wijk Wijnbergen ligt aan het water van de Kapperskolk. Op de locatie van de voormalige sportvelden komen 73 huur- en koopwoningen voor starters, gezinnen en senioren. De architectuur sluit met onder meer groendaken en houten gevelbekleding aan op de Achterhoekse bossen, het ‘Wald’, en de groene ‘Weide’.
Woningen passen naadloos bij natuur en agrarische cultuur
WeideWald is ontworpen als een soort buitenplaats in Doetinchem. Voor de Achterhoek kenmerkende bebouwing, zoals schuren en werktuigstallingen, is de inspiratie voor de architectuur. De woningen gaan met groen gekleurde, houten gevels op in de natuur en agrarische cultuur van de omgeving. De gevels die op het landschap zijn gericht, worden juist voorzien van blank hout en krijgen een open karakter.
Innovatieve en toekomstbestendige houtbouw
WeideWald wordt gerealiseerd met het innovatieve houten woningconcept van BAM Wonen. Flow is de volgende stap in toekomstbestendig bouwen en bestaat uit duurzame, circulaire en betaalbare woningen. De houten woningen worden off-site in eigen fabriek gebouwd met zorgvuldig geselecteerde materialen. Het slimme basiscasco met een flexibele trapkern, geeft ruime ontwerpvrijheid. De flexibiliteit qua indelingen en uitbreidingsopties biedt volop keuze voor de toekomstige bewoners.
Sterke connectie met de omgeving
Beide zijden van de woning zijn ontworpen als voorzijde om de woning te verbinden met de groene omgeving. Verdiepingshoge vensters en aangebouwde pergola’s versterken deze connectie met het landschap. De pergola met lamellen zorgt verder voor privacy en architectonische zonwering. De houten krans is de overgang tussen binnen en buiten.
Met de bestaande landschappelijke waarde van de Kapperskolk is WeideWald zorgvuldig ingepast, zodat de woningen opgaan in de bestaande bosrijke omgeving. Smalle en groene straatprofielen gefocust op langzaam verkeer zorgen voor een rustige en veilige leefomgeving.
Duurzaam en natuurinclusief bouwen is het nieuwe normaal
Er is bewust gekozen voor de toepassing van (lokale) biobased materialen. De kern van de woningen wordt gemaakt van cross laminated timber (CLT). Daken, wanden en vloeren worden gerealiseerd in houtskeletbouw. Het populierenhout voor de gevelbekleding komt uit Nederland. Het wordt thermisch gemodificeerd en voor de groene zijden op kleur gebracht met een biobased beits. De pergola, lamellen en carports zijn van onderhoudsvrij Europees Douglas. Voor de woningisolatie wordt cellulose gebruikt, een volledig circulair product gemaakt van krantenpapier. Op de hellende daken komt een combinatie van sedum en pv-panelen. Een geïntegreerd irrigatiesysteem dat wordt gevoed vanuit een hemelwateropvang ter irrigatie van de daken. De platte daken worden ingezaaid met een graskruidenmengsel of voorzien van pv-panelen. In de gevels worden schuil- en nestgelegenheden voor vogels, vleermuizen en insecten gemaakt.
Een warm en natuurlijk materialen- en kleurenpalet
Projectdetails
Gewonnen prijsvraag | |
Opgave | Duurzame, biobased woonbuurt met 73 grondgebonden woningen |
Opdrachtgever | BAM Wonen |
Landschapsarchitect | LAP Landscape & Urban Design |
Aannemer | BAM Wonen |
Start-Realisatie | 2024 - |