Wonen in nieuw bos in de Randstad

  • Plaats Leidschendam
  • Realisatie 2025 - 2026
  • Opgave 46 grondgebonden woningen
  • In samenwerking met VIA Landscape
  • Opdrachtgever BPD Ontwikkeling

Natuurwaarden versterken in glastuinbouwgebied

Gebiedsontwikkeling Vlietvoorde ligt in de Duivenvoordecorridor: een groene zone tussen de plaatsen Voorschoten, Leidschendam en Wassenaar, onderdeel van de ecologische hoofdstructuur van Nederland. Het gebied word opnieuw ingericht en natuurwaarden worden versterkt. De glastuinbouw verdwijnt op veel plekken en hiervoor in de plaats komt natuurgebied met beperkte landgoedachtige bebouwing. ‘Glas wordt gras.’ En bomen dus, in het geval van deelgebied Bos.

Verschillende types gestrooid in het landschap

In deelgebied Bos van gebiedsontwikkeling Vlietvoorde komen 46 woningen verdeeld over drie types: 42 tweekappers en vier vrijstaande woningen. De woningen liggen los gestrooid in het landschap, in een bosachtige setting. Het landschap kan overal tussen de bebouwing doorspoelen. Iedere woning heeft een royaal privéterras aan het collectieve boslandschap.

Geraffineerd spel van kappen in het bos

De drie types hebben een grote, dubbele of asymmetrische kap. Dit geeft een geraffineerd spel van kappen in het bos. De verschillende woningen zijn duidelijk familie van elkaar, met verschillen in gevelindeling en kapvorm.

Open koppen en terrassen aan de natuur

Alle woningen hebben houten kopgevels met grote vensters direct aan de natuur. De koppen worden geaccentueerd door een uitstekend kader dat de woning opent naar de omgeving en een ruim privéterras omarmt. De houten kaders zorgen voor een natuurlijke overgang tussen de woningen en het landschap.

Privacy en groene doorzichten

De vele beplanting zorgt voor privacy en beschutting. De boswoningen staan ook licht gedraaid ten opzichte van elkaar om privacy te bieden. Verder zorgt dit ook voor groene doorzichten. Er is één informele rondweg voor auto’s die het plangebied ontsluit. Verder lopen er allerlei wandelpaden dwars door het landschap.

Wonen in een glooiend boslandschap

Subtiele hoogteverschillen doen denken aan natuurlijke glooiingen in een bos. Het geplooide landschap zorgt voor interessante nuances in het collectieve gebied. De hoogteverschillen versterken ook het gevoel van privacy.

Gastvrije gevel voor vogels, vleermuizen en bijen

Behalve de bosrijke omgeving is ook de bebouwing natuurinclusief. Nestgelegenheden voor vogels, vleermuizen en bijen worden in de gevels geïntegreerd. Ze komen per soort op de meest kansrijke geveloriëntatie.

Materialen complementeren het boslandschap

De woningen worden uitgevoerd in gemêleerd metselwerk met warme houten gevelbekleding en lamellen. Op de daken met donkere vlakke pannen worden de pv-panelen zorgvuldig meegenomen.

Projectdetails

Opgave46 grondgebonden woningen
OpdrachtgeverBPD Ontwikkeling
ArchitectuurMIX architectuur
LandschapVIA Landscape
AannemerVORM 6D Wonen
ConstructeurPieters Bouwtechniek
Bouwfysisch adviesWolf Dikken adviseurs
Realisatie2025 - 2026
BeeldMIX architectuur, VIA Landscape, Beeldenfabriek