Sculpturen boven het water

  • Plaats Rhenen, Vogelenzang
  • Realisatie 2013-2019
  • Opgave 6 oeverwoningen als onderdeel van een nieuwe woonbuurt van ca. 200 woningen
  • Opdrachtgever VOF Vogelenzang (BPD Amersfoort en Van Wijnen Arnhem)

Landschappelijk wonen

De nieuwe woonbuurt Vogelenzang met ca. 200 woningen begint steeds meer vorm te krijgen. Het stedenbouwkundig plan is van BDP Khandekar. Op de vrije kavels na is MIX verantwoordelijk voor de vormgeving van de woningen. Overkoepelend thema van de nieuwe woonbuurt is het harmonieus samengaan met het bijzondere landschap tussen de Grebbeberg en de Rijn. De aanwezige hoogteverschillen zijn op een natuurlijke wijze geïntegreerd in de afzonderlijke plannen.

Verbonden met het water

De nieuwe woonbuurt grenst direct aan de natuurplas. Op dit snijvlak hebben wij een zestal bijzondere oeverwoningen ontworpen. Door sterk wisselende waterstanden staan de woningen veilig op een robuuste plint. De terrassen vormen een integraal onderdeel van deze sculpturale woningen. Grote glasvlakken verbinden de woningen met het fantastische landschap.

Een bijzondere typologie

De woningen staan op een robuust basement dat bestand is tegen de wisselende waterstanden. De woonverdieping maakt zich los van dit basement en opent zich naar de omgeving. De terrassen kragen aan 2 zijden uit waardoor de woningen zowel op de zon als de plas georiënteerd zijn.

Natuurlijke materialen die mooi ouder worden

Projectdetails

Gewonnen architectenselectie
Opgave6 oeverwoningen als onderdeel van een nieuwe woonbuurt van ca. 200 woningen
OpdrachtgeverVOF Vogelenzang (BPD Amersfoort en Van Wijnen Arnhem)
AannemerVan Wijnen
ConstructeurWijcon
Start-Realisatie2014-2019
StedenbouwkundigeBDP Khandekar