Ranke toren markeert centrum

  • Plaats Breda, Marksingel, De Zon
  • Realisatie 2007
  • Opgave 11 stadswoningen, 50 appartementen
  • In samenwerking met INBO
  • Opdrachtgever Nederlandse Bouw Unie

Markant knooppunt in het centrum

Door de transformatie van het voormalige wasserijterrein ‘De Zon’ was het mogelijk om een passende sluitsteen te maken op de hoek van de singel waar de oude stad overgaat in grootschalige nieuwbouw. Door een markant baksteen volume te ontwerpen met een “kop en een staart” voegt het zich goed in de context. De laagbouw sluit goed aan bij de schaal van de oude stad terwijl de toren een markant herkenningspunt vormt langs de singel.

Een maatpak op locatie

De grote contrasten in schaal en uitstraling vinden zijn weerslag in de totaalcompositie van de nieuwbouw. Door de verschillen te absorberen en om te zetten in een dynamisch ontwerp dat naadloos aansluit op de context krijgt de plek een nieuwe betekenis op verschillende schaalniveaus.

Tijdloze baksteenarchitectuur

Door te spelen met baksteen op de verschillende schaalniveaus krijgt het ontwerp een mooie gelaagdheid. Uitkragende terrassen zijn als vanzelfsprekend opgenomen in de totaalcompositie van steen.

Klassieke principes eigentijds vertaald

Exclusief wonen met 1 appartement per verdieping

De toren vormt een markante hoekaccent. Deze heeft op elke verdieping maar één appartement met rondom maximaal uitzicht op de stad. In de toplaag bevindt zich een bijzonder penthouse in twee bouwlagen met een ruimtelijke vide onder de kap. Het brede dakterras geeft de bewoner een majestueus panorama op de oude stad.

Bijzondere sculptuur met een krachtig lijnenspel

Projectdetails

Opgave11 stadswoningen, 50 appartementen
OpdrachtgeverNederlandse Bouw Unie
AannemerNederlandse Bouw Unie
ConstructeurGoudstikker De Vries
Realisatie2007