NBU en MAAK space verrassen MIX met duurzame cadeaus voor in de bostuin

23 november 2023 Circulaire projecten, Duurzaamheid, Ede, Klimaatadaptieve projecten, MIX, MIX-paviljoen

Om de afronding van ons nieuwe MIX-paviljoen te vieren kreeg MIX van Nederlandse Bouw Unie (NBU) en MAAK space beide een boom cadeau. Gezamenlijk werden de grove den en tamme kastanje in de natuurlijke tuin aan de bosrand geplant.

We werken nu al bijna een half jaar vanuit ons houten kantoor aan de bosrand. Het MIX-paviljoen is – net als veel van onze andere ontwerpen – pas ‘af’ te noemen als ook het omliggende landschap is aangelegd. Het getrapte landschap, de wadi’s, waterdoorlatende verharding en natuurlijke fietsnietjes en verlichting zijn al een tijdje klaar. En nu het plantseizoen eindelijk begonnen is, worden deze week ook de bomen en planten in de bostuin gezet!

Grove den en tamme kastanje

Om de afronding van ons nieuwe kantoor en de bostuin te vieren kregen wij van Nederlandse Bouw Unie (NBU) en MAAK space beide een boom cadeau. Samen met NBU plantten we een prachtige boom bij onze entree. Aan de voet van deze grove den staat een bordje met ‘MIX hoort van nature bij onze NBU Bouwfamilie – Trots op onze jarenlange samenwerking!’ MAAK space verraste ons met een meerstammige tamme kastanje die een ereplaats bij onze picknickplek kreeg.

Gezonde omgeving voor mens en dier

De natuurlijke bostuin rond het MIX-paviljoen is als integraal onderdeel van het geheel ontworpen met landschapsarchitect MAAK space. Het verharde parkeerterrein rond het voormalige PMT-gebouw heeft plaats gemaakt voor een gevarieerd landschap. Het gebouw staat rondom met de voeten in het groen. De auto blijft in het plan op afstand; via informele paden kom je te voet of met de fiets bij de entree. De bostuin zorgt voor een geleidelijke overgang tussen het bos en de stad. Net als het gebouw is ook de bostuin maximaal duurzaam ontworpen. Biodiversiteit, natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit krijgen extra aandacht. Zo is er bijvoorbeeld volop schuilgelegenheid voor vogels, vleermuizen en insecten. Bestaande bomen worden zoveel mogelijk behouden en nieuwe beplanting is passend op de locatie. Wadi’s vangen water op en geven dat vertraagd af aan de bodem. Het wandelpad rond het MIX-paviljoen is waterdoorlatend. De bostuin is zo een gezonde en uitnodigende omgeving voor mens en dier.

Samenwerken aan duurzame woonomgevingen

We zijn trots op de duurzame samenwerking met deze twee partners. De combinatie NBU-MAAK-MIX werkt samen onder meer aan een duurzaam woongebied met 280 appartementen in Krimpen aan den IJssel en twee klimaatbestendige buurtschappen in Rotterdam. In opdracht van NBU ontwierp MIX bijvoorbeeld ook twee duurzame woontorens in Rotterdam Prinsenland en een autovrije, groene stadsbuurt in Breda. Samen met MAAK space werkten we onder meer aan een circulaire buurtschap in Zeist Kerckebosch én natuurlijk aan het MIX-paviljoen.