Persoonlijke zorg centraal

  • Plaats Putten, Gezondheidscentrum Da Costa
  • Realisatie 2016
  • Opgave Medisch centrum
  • In samenwerking met Build By de Wildt
  • Opdrachtgever Gezondheidscentrum Da Costa

Een nieuw zorghart

Het Da Costa gezondheidscentrum vormt het nieuwe zorghart van Putten. In het gebouw is gezocht naar een optimale mix tussen de geoliede zorgmachine en een persoonlijk gebouw waar men zich thuis voelt. Het is een markant gebouw dat de zorg voor Putten bereikbaar en persoonlijk maakt. De transparantie en toegankelijkheid geven het gebouw een openbaar karakter.

Met elkaar

Optimaal kunnen samenwerken was voor de dertien zorgpraktijken een van de speerpunten. Zo kan immers kennis gebundeld worden en kan er unieke bereikbare eerstelijns zorg (GEZ) worden aangeboden. Het zorgcentrum bestaat onder andere drie huisartspraktijken, fysiotherapiepraktijk, psychologiepraktijk, apotheek en een polikliniek van ziekenhuis St Jansdal. In de polikliniek kunnen de patiënten terecht voor röntgenfoto’s, bloedafname en echo’s. Dit bespaart de patiënt niet alleen veel tijd en reiskosten, maar zorgt ook voor een betere afstemming tussen de eerste- en tweedelijnszorg.

Warme, natuurlijke materialen

De dorpse context is vertaald in een eigentijdse vertaling in vormgeving en materiaalgebruik. De combinatie van metselwerk en hout zorgt voor een mooie gelaagdheid. Deze combinatie zorgt voor mooie verschillen in kleur en textuur van de gevel. Primeur op het gebouw zijn de houten zwarte rabatdelen.  Deze zwarte rabatdelen zijn extreem duurzaam; ze zijn samengesteld met behulp van biologische afbreekbare schimmels. Deze schimmel heeft ook een bijzondere eigenschap: hij beschermt het hout en kan krasjes in het oppervlak zelf repareren. De gevel ‘leeft’ en is toch onderhoudsarm.

 

Flexibiliteit voor nu en in de toekomst

Bij het ontwerp is van begin af aan nagedacht over toekomstige uitbreidingsscenario’s. In basis is het gebouw ontworpen in twee bouwlagen. Het dakoverstek is een heldere beëindiging. In de toekomst kan er een kapverdieping worden toegevoegd. In de bouw zijn hier al voorzieningen voor getroffen. Ook is dit scenario al teruggekoppeld met de gemeente.

Fysiotherapeut De beeldende werkwijze met 3d beelden en film gaven ons een prachtig beeld van het beoogde resultaat.

In- en exterieur als één totaalconcept

Centraal op beide verdiepingen bevindt zich een kern met de wachtruimtes. Beide kernen zijn bekleed met houten lamellen. Dit zorgt voor een eenheid in het ontwerp van zowel interieur als exterieur. Daarnaast zorgt het in de routing in het gebouw altijd voor een heldere oriëntatie. De wachtruimtes worden gebruikt door alle partijen en liggen centraal in het gebouw. Ook hierin is de samenwerking van de zorgverleners onderling goed te zien. In het materiaalgebruik is gezocht naar een huiselijke sfeer die geborgenheid biedt. De houten lamellen zorgen door hun diepte – net als in de gevel – voor zowel privacy als transparantie. De lamellen zijn een knipoog naar de bosrijke omgeving van Putten. Dat gevoel wordt nog extra versterkt door het fotobehang dat is gebruikt. Hierop zijn kenmerkende beelden uit de prachtige omgeving van Putten te zien. In de wachtruimte staat een stoffen, organisch vormgegeven bank. Die vrije vorm zorgt voor veel zitoppervlak. Op deze manier zijn de wachtruimtes ontworpen als fijne huiskamers en is het wachten comfortabeler geworden.

Van binnen naar buiten

Het gebouw is een totaalontwerp waar binnen en buiten op een vanzelfsprekende wijze in elkaar overvloeien. Het interieurontwerp is ook door MIX verzorgd. Door intensief overleg met alle betrokkenen is er gebouw ontstaan dat zich openstelt. Dat ruimte geeft voor ontmoeten en werken en dat een prettige, warme sfeer uitstraalt.

De organisch vormgegeven bank zorgt voor veel zitoppervlak

Projectdetails

Gewonnen architectenselectie
OpgaveGezondheidscentrum
OpdrachtgeverGezondheidscentrum Da Costa
AannemerBouwbedrijf Kreeft
ConstructeurIngenieursburo Van Der Werf en Lankhorst
Realisatie2016