De Groene Oase

  • Plaats Capelle aan den IJssel, Fazantstraat
  • Realisatie 2018
  • Opgave Totaalvisie voor een nieuw woonpark met 20 parkwoningen
  • In samenwerking met ESscapes
  • Opdrachtgever Nederlandse Bouw Unie

Van moodboard tot realisatie

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft voor deze schoollocatie een tender uitgeschreven om in verschillende stappen te komen tot realisatie. De ontwikkeling vormt in de gemeente een pilot om te komen tot een ambitieus en duurzaam plan met maatschappelijk draagvlak. Uit 25 inzendingen is na het inleveren van een moodboard een selectie gemaakt van 10 partijen die in een pitch hun visie moesten presenteren. Na deze ronde bleven er 3 partijen over die in een Voorlopig Ontwerp hun ambities concreet moesten maken. Ons winnende plan gaat uit van een campusachtige open bebouwing met een grote variëteit aan woningtypen. Bebouwing, buitenruimtes en terreininrichting vormen samen een harmonieuze eenheid.

Een kleinschalig woonpark in een campusachtige setting

Een ontspannen en informeel samenspel van typologieën in een parkachtige omgeving. Een GROENE OASE met een uitnodigend karakter, waar levensloopbestendig wonen, sociale duurzaamheid en gewaardeerde elementen op natuurlijke wijze in een campusachtige setting samenkomen. Een plek waar verschillende doelgroepen elkaar kunnen treffen, dat een logische verbinding vormt met het centrum, en die bovenal geen afbreuk doet aan het huidige karakter van haar omliggende groenstructuur en bebouwing.

Bebouwing en landschap integraal ontworpen

Het plan opent zich naar de omgeving. Een fijnmazig netwerk van paden verbindt loop- en fietsroutes van omliggende wijken met het nabijgelegen centrum. Aan het fijnmazige netwerk van voetpaden worden op een aantal locaties ontmoetingsplekken toegevoegd. Deze worden in samenspraak met de buurt verder ingevuld, maar bieden in ieder geval plaats aan jong en oud en kleine en grote groepen. Ze omvatten informele plekken om elkaar te ontmoeten, te zitten, te kijken, te praten en te spelen.

Een unieke buurtschap met een open karakter

Een bijzondere mix

Naast de bestaande kerk komen 4 nieuwe volumes in een losse orthogonale setting. Het totaal vormt een herkenbare buurtschap. Alle woningen zijn op de zon georiënteerd en hebben een buitenruimte die bouwkundig verbonden is met de woningen. Woning en terras zijn als één sculptuur herkenbaar en staan vrij in het parkje.

Een duurzame buurtschap met een EPC van 0!

Een eigen architectuurhandschrift

De vier nieuwe bouwvolumes staan ”met de voeten” in het park. Elk volume heeft een eigen, unieke woningtypologie. Om het onderscheidende karakter te versterken hebben we gekozen voor gevarieerde bouwvolumes met platte daken. Per blokje wordt er “een spel gespeeld” met het hoofdvolume in baksteen en de overgangen in staal, hout en glas. Zo ontstaan er interessante, alzijdige sculptuurtjes met een open en vriendelijke uitstraling naar de groene omgeving. De tuinen en terrassen worden als vanzelfsprekend opgenomen in deze sculpturen. De combinatie van genuanceerde bakstenen in lichte, natuurlijke tinten en de houten lamellen zorgen er voor dat bebouwing en landschap naadloos in elkaar overgaan.

De Groene Oase krijgt steeds meer vorm

Projectdetails

Gewonnen prijsvraag
OpgaveTotaalvisie voor een nieuw woonpark met 20 parkwoningen
OpdrachtgeverNederlandse Bouw Unie
AannemerNederlandse Bouw Unie
ConstructeurA.V.S. Engineering
LandschapsarchitectESscapes
Start-Realisatie2017-2018