Natuurinclusieve wijk Kerckebosch maakt kans op Neprom-prijs 2021
In november wordt de Neprom-prijs locatieontwikkeling 2021 uitgereikt. De natuurinclusieve wijk Kerckebosch in Zeist is een van de vijf kanshebbers.
Kerckebosch is een bijzondere wijk voor MIX architectuur. We zijn er trots op dat we met ons werk voor uiteenlopende projecten bij mogen dragen aan deze prachtige locatieontwikkeling van WijkOntwikkelingsMaatschappij (WOM) Kerckebosch, woningcorporatie Woongoed Zeist en gemeente Zeist. Directeur van WOM Kerckebosch Evert-Jan Roelofsen en senior projectmanager bij BPD Michael Tramper laten in een video zien waarom Kerckebosch genomineerd is voor de Neprom-prijs. Ze doen dit aan de hand van de woningbouwprojecten Hei & Jij, Fier op de hei en Elix, waarvoor MIX de architectuur maakte.
Hei & Jij: connectie met het landschap
In Kerckebosch staat wonen in het landschap centraal. Voor Hei & Jij ontwierp MIX 24 rijwoningen met een houten veranda aan de landschapszijde. De veranda is een mooie overgang tussen de woningen en het unieke heidelandschap aan de rand van de natuurinclusieve wijk. Natuurlijke materialen en kleuren maken de samenhang tussen woning en landschap nog sterker. De woningen hebben in dit project naast de veranda aan het landschap nog een privébuitenruimte. Deze achtertuinen liggen rug aan rug tussen de woningen.
Fier op de hei: collectieve landschapstuin
Het project Fier op de hei gaat een stap verder. In een collectieve bostuin liggen zeven villa’s met in totaal 28 kwadrantwoningen ontspannen in het landschap. Alle woningen liggen op de hoek en hebben een dubbele oriëntatie. De geïntegreerde veranda’s verbinden de woonruimte met het omliggende landschap. Grote glasvlakken met brede schuifpuien zorgen voor een naadloze overgang tussen de woonruimte en deze buitenkamer. De op het landschap aansluitende deeltuin is voor alle bewoners toegankelijk en valt binnen de collectieve VVE.
Elix: duurzaam samenleven
In de sustainable community Elix gaat het niet alleen om het delen van de tuin, maar zijn ook andere zaken collectief geregeld. De Elix-bewoners beslissen gezamenlijk hoe zij duurzame leefbaarheid willen vertalen in hun woonbuurt. Denk bijvoorbeeld aan duurzame en klimaatbestendige oplossingen in de openbare ruimte, zoals waterwinning, hernieuwbare energie, lokale voedselproductie en lokale compostering. Ook dagelijkse dingen worden gedeeld in Elix, zoals gezamenlijk dineren, gedeelde kinderopvang of bijles, stadstuinieren, gereedschap, boodschappen en vervoer. Met elkaar creëren de bewoners een bloeiende, sociaal duurzame gemeenschap. Duurzaamheid komt ook tot uitingen in de woningen zelf. Ze zijn zo circulair mogelijk ontworpen en worden uitgevoerd in CLT.
Vijf genomineerden
Tijdens de Dag van de Projectontwikkeling op 25 november wordt de winnaar bekendgemaakt. De Neprom-prijs wordt uitgereikt aan een gemeente en één of meer marktpartijen die door goede samenwerking een hoogwaardig project hebben opgeleverd. Een locatieontwikkeling met een grote maatschappelijke impact op de omgeving en die goed scoort op leefbaarheid, gebruikswaarde, beleving en duurzaamheid. Behalve Kerckebosch nomineerde de jury ook Strijp-R (Eindhoven), Little C (Rotterdam), De Hallen (Amsterdam) en Grote markt Oostzijde (Groningen).