MIX ontwerpt getrapt gebouw met royale terrassen en wintertuinen als overgang tussen WFC en Veluwe

MIX ontwerpt getrapt gebouw met royale terrassen en wintertuinen als overgang tussen WFC en Veluwe

20 december 2021 Ede, Landschappelijk wonen, Projectnieuws, Woningbouw, World Food Center

Op de overgang van de centrale as van het World Food Center in Ede en de uitgestrekte Veluwse bossen komt een terrasappartementengebouw dat lijkt op te gaan in de bosrand. Complete wintertuinen en royale daktuinen versterken de connectie tussen het nieuwe bruisende stadsdeel en de rustgevende natuur. MIX architectuur maakte het ontwerp van De Veluwse Proeftuin Zuid in opdracht van ontwikkelcombinatie World Food Center Development.

Het gebouw met 43 appartementen ligt aan het einde van de as die het WFC-terrein doorkruist. Deze centrale as rijgt de verschillende (woon)velden aan elkaar en loopt van het stedelijke gebied aan de westzijde naar het bos aan de oostkant. De manier waarop de velden aan de as liggen maakt het mogelijk om elk veld een kenmerkend kopgebouw te geven dat past bij de gradiënt van stedelijk naar landschappelijk.

Terrasappartementen vloeien over in de Veluwe

De horizontale geleding benadrukt de relatie tussen het landschap en het WFC-centrum. Vervolgens accentueert het hoogste deel van het getrapte, L-vormige gebouw de hoek waar twee WFC-toegangswegen elkaar kruisen. Het lagere deel van het gebouw ligt aan de boszijde en heeft grote, begroeide daktuinen die overvloeien in de Veluwe. De uitkragende, horizontale vloerdelen van het gebouw gaan op in de steilrand bij het bos. De heldere materiaalkeuze met in de basis gedempte kleuren sluit aan bij het landschap. De zwarte geveldelen worden gecombineerd met kozijnen en lamellen in semi-transparant blank hout.

Interessante gevel met groene wintertuinen

Alle appartementen krijgen woningbrede buitenkamers gericht op het uitzicht, groen en de zon. De basisappartementen zijn één tot drie beuken breed (6,2 tot 18,6 meter). Passend bij het WFC-karakter krijgen de twee- en driebeukige appartementen die aan de centrale as liggen naast het overdekte terras ook een wintertuin. Deze wintertuin wordt compleet met wasbak en werkbank opgeleverd. Glazen vouwwanden creëren een tussenklimaat om ook in de koudere periodes planten en groenten op het terras te laten groeien. Het gebouw heeft zo jaarrond een groene uitstraling. De glazen wanden van de wintertuinen gecombineerd met de houten lamellen voor de terrassen geven het gebouw een interessante gevel met wisselende dieptes en spiegeling.

Villa’s op het dak

De L-vormige woonkamers van de penthouses omarmen de terrassen in de groene daktuin en bieden aan alle zijden uitzicht over de Veluwe. De brede overstekken en terrassen geven een luxueus villagevoel. De turfdaken krijgen beplanting die past bij de omgeving en vogels en insecten van voedsel voorziet.

Foodontmoetingsplek van Nederland

Naar verwachting start aannemer Van Wijnen in het voorjaar van 2022 met de bouw. BPD Gebiedsontwikkeling vormt samen met Van Wijnen en Green Real Estate ontwikkelcombinatie World Food Center Development, de opdrachtgever voor dit project. Goudstikker De Vries is constructeur en het landschapsontwerp is van LOOSvanVLIET. De komende jaren wordt het terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek van Nederland. Dit World Food Center in de regio Foodvalley huisvest bedrijven en organisaties verbonden met de agrifoodsector. In het 28 hectare grote gebied naast station Ede-Wageningen komen ook circa 600 woningen en verschillende evenementenlocaties. In de noordoostelijke hoek van het WFC-terrein wordt op dit moment gebouwd aan de groene woontoren die MIX architectuur ontwierp.

Lees meer over De Veluwse Proeftuin Zuid