MIX architectuur ontwerpt dynamische sculpturen aan Veluwse bosrand

4 maart 2021 Ede, Landschappelijk wonen, Oplevering, Projectnieuws, Woningbouw

Appartementengebouw De Parkwachter in Ede is opgeleverd. MIX architectuur ontwierp het ensemble van twee gebouwen met in totaal achttien appartementen. Opvallend zijn de sculpturale vorm en de zorgvuldig gekozen details.

De Parkwachter ligt in het bospark in de nieuwe wijk Simon Stevin, op de grens van stad en natuur. De appartementen van ruim 140 m2 zijn verdeeld over twee compacte volumes. In elk gebouw bevinden zich twee appartementen per laag. Hierdoor heeft elke woning aan drie zijden zicht op het omliggende landschap. De twee penthouses van 214 m2 hebben rondom zicht.

Dynamiek en natuurbeleving

De gevels van De Parkwachter zijn zo verschoven en geknikt dat een bijzondere sculptuur met spitse en stompe hoeken ontstaat. De gebouwen maken zich los van de orthogonale verkaveling van de grondgebonden woningen aan de rand van het bospark. Met hun typische vorm zijn ze onderdeel van het zwierige park. De subtiele verspringingen zorgen daarnaast voor een constant veranderend beeld van zon en schaduw op de gevel.

Door de bewerking van de bouwmassa’s ontstaat een rijk, dynamisch spel tussen de gebouwen onderling en het landschap. Het versterkt de doorzichten naar het boslandschap en geeft ruimte voor grote individuele terrassen (25 tot 44 m2) met volop zicht op de Veluwe. Waar de gebouwen elkaar ontmoeten zakken ze. Dit geeft éxtra licht en ruimte aan de twee penthouses met deels overdekte terrassen (ruim 120 m2). Door de woonkamerbrede glazen schuifpuien ervaren de bewoners de natuur tot in hun woning.

Zorgvuldige details

Aluminium dagstukken accentueren de diepe negges en de horizontaliteit van het gebouw. Het vertand en trapsgewijs uitgevoerde houtwerk versterkt de dynamiek en dieptewerking van de sculptuur. Behalve de leefruimten heeft ook het trappenhuis veel daglicht voor een luxe beleving. De parkeervoorziening is geheel onder het maaiveld geplaatst. Het bospark spoelt zo strak om de gebouwen heen. Om dit te benadrukken heeft de plint een afwijkende afwerking in glas en stucwerk. De verdiepingen zijn uitgevoerd in licht metselwerk.

Historische locatie

MIX architectuur maakte het ontwerp in opdracht van Bouwbedrijf Van Ree, tevens aannemer. Constructeur is Snetselaar Constructieve Ingenieurs. De Parkwachter staat in nieuwbouwwijk Simon Stevin waar 500 woningen worden gebouwd op een van de voormalige kazerneterreinen in Ede. De wijk is onderdeel van gebiedsontwikkeling De Veluwse Poort. MIX architectuur ontwierp in deze wijk ook appartementengebouwen De Verbinding en Bloemkwartier.

Lees meer over De Parkwachter