MIX architectuur maakt duurzaam én landschappelijk wonen mogelijk voor sociale huur

11 juni 2020 Duurzaamheid, Landschappelijk wonen, Oplevering, Sociale woningbouw, Woningbouw

Duurzaamheid, lage bouwkosten en beeldkwaliteit gaan prima samen, óók bij sociale huur. Dit laten de onlangs opgeleverde appartementengebouwen in de wijk Kerckebosch in Zeist zien. In opdracht van BAM Wonen en Woongoed Zeist ontwierp MIX architectuur de woongebouwen Berkenveste en Dennenveste met in totaal 80 appartementen.

BAM Wonen verkreeg de opdracht, in samenwerking met MIX architectuur, door de design&build-prijsvraag van Woongoed Zeist te winnen met de beste score voor zowel duurzaamheid, bouwkosten als beeldkwaliteit. Het ontwerp zoekt de balans tussen functionaliteit, betaalbaarheid en expressiviteit. Opvallend is het ontbreken van de voor sociale huurcomplexen kenmerkende galerij.

Efficiënt en betaalbaar

De heldere basis maakte het mogelijk om met beperkte middelen sociale woningbouw te realiseren met een hoogwaardige en duurzame uitstraling. De twee gebouwen zijn constructief identiek. Door de grote flexibiliteit ontstond per gebouw een individuele architectonische expressie. Dit is zichtbaar in de verschillende toplagen en de individuele bewerking van de terrassen.

Sfeervolle buitenkamers

De terrassen zijn royaal bemeten en voorzien van houten lamellen en woonkamerbrede puien. De sfeervolle, beschutte buitenkamers versterken het contact met het bos. Per gebouw zijn de terrassen op een andere wijze vormgegeven.

De alzijdige gebouwen vormen met twee eerder gebouwde objecten een samenhangend ensemble waarin elk gebouw een eigen karakter heeft. Een verdiepte parkeerkoffer verbindt de verschillende gebouwen. De bestaande en nieuwe gebouwen hebben afwisselend vijf en zes woonlagen en staan verspringend naast elkaar. In de verdiepte plint bevinden zich de privéparkeerplaatsen en de bergingen.

Duurzaam voor de toekomst

De twee appartementengebouwen voldoen aan de eisen voor BENG 1. Per appartement zijn drie onderhoudsarme, elektrische radiatoren geplaatst. Ook is er warmteterugwinning in de ventilatie en douche. Door de hoge mate van isolatie van de gebouwen is de energievraag in beginsel al laag. De intelligente radiatoren gaan uit wanneer de ruimte op temperatuur is, een raam openstaat of niemand thuis is. De afwezigheid van een ketel of warmtepomp en warmteleidingen bespaart veel materiaal. Pv-panelen op de daken voorzien in een groot deel van de benodigde elektriciteit. Met kleine aanpassingen is het mogelijk om in de toekomst te voldoen aan BENG 2- en BENG 3-eisen, bijvoorbeeld door het plaatsen van meer pv-panelen.

Natuurinclusieve woonwijk

De bosrijke locatie in de wijk Kerckebosch vroeg om een zorgvuldige inpassing in het landschap. Vanaf de conceptfase was dit een integraal onderdeel van de uitwerking van het plan. In Kerckebosch – in 2019 uitgeroepen tot meest natuurinclusieve gebiedsontwikkeling van Nederland – ontwierp  MIX architectuur ook Hei en Jij (2015), Life in the Woods (2017) en Fier op de Hei (2018). Momenteel werkt MIX architectuur in opdracht van BPD aan de sustainable community Elix. Deze woonbuurt richt zich op zelfvoorzienendheid, duurzaamheid en circulaire ontwikkeling.

Lees meer over de appartementen in Zeist