Eerste palen van Kavel 8 op Oostenburg zitten in de grond

2 juli 2020 Projectnieuws, Start bouw, Stedelijk wonen, Woningbouw

Op stadswerf Oostenburg in Amsterdam is Ten Brinke Bouw gestart met de bouw van vier woongebouwen op Kavel 8. De eerste funderingspalen zijn recent geplaatst. MIX architectuur ontwierp gebouw B en D.

De vier woongebouwen met in totaal 38 middenhuur- en 26 koopwoningen liggen op een smalle strook naast Parkeerhuis Oostenburgereiland. Ze zijn zo gepositioneerd dat er tussen de woningen en het parkeergebouw een smalle gezamenlijke hof ontstaat. Drie poorten verbinden deze lichte, hoge ruimte met de straatzijde.

De vier gevels hebben allemaal een industriële uitstraling die past bij de historie van Oostenburg, maar zijn verder erg verschillend. Ze krijgen een eigen afmeting, karakter, kleur en stijl. Het kleine woongebouw B ligt ingeklemd tussen de grotere gebouwen A en C, en krijgt voor extra contrast een betonnen gevel. In dit ‘huisje’ komen twee woningen: een benedenwoning met een woonkamer van maar liefst 4,5 meter hoog en een royale bovenwoning met dakterras. Gebouw D heeft een lichte gevel met wisselende ritmes en patronen in het metselwerk. Het gebouw met studio’s en maisonnettes is het hoogst van de vier panden en steekt boven het naastgelegen Parkeerhuis uit.

Op het Amsterdamse Oostenburg worden de komende jaren circa 1800 woningen gebouwd, in diverse segmenten. Ook wordt voorzien in ontspanningsplekken, horeca, bedrijvigheid en parkeren. Belangrijke historische gebouwen op het stadseiland, zoals de Van Gentdhallen en monumentale Werkspoorhal, blijven bewaard. Dit zorgt voor een stoer en robuust woon- en werkgebied. MIX architectuur ontwierp ook het in 2020 opgeleverde Parkeerhuis Oostenburgereiland.

De appartementen op Kavel 8 worden door Ten Brinke Bouw gerealiseerd in opdracht van Stadgenoot. Behalve MIX architectuur zijn ook architectenbureaus Studio AAAN en Common Practice betrokken. Naar verwachting worden de woningen – waarvan de verkoop inmiddels ook is gestart – in het najaar van 2021 opgeleverd.