Kloeke parkeergarage met verfijnde details op Oostenburg opgeleverd

21 april 2020 Oplevering, Projectnieuws, Utiliteitsbouw

Stadswerf Oostenburg in Amsterdam krijgt met de recente oplevering van Parkeerhuis Oostenburgereiland ruim 700 parkeerplaatsen. Het gebouw aan de Dijksgracht, naast het INIT-gebouw, is een ontwerp van MIX architectuur in Ede. Door het vegetatiedak, de pv-panelen en laadpalen is het gebouw energieneutraal.

Het uitgangspunt voor het uiterlijk van het gebouw is het prefab betonnen casco. Hiervoor is gekozen om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Het casco bestaat uit een split level-plattegrond met een doorgaande rijloper. Het robuuste beton pas goed bij de stoere industriële uitstraling van het gebied.

Tegenstellingen en lichtspel

De gevelelementen tussen de betonvloeren hebben vier verschillende bewerkingen. Zij vormen een mozaïek met tegenstellingen tussen open en gesloten, ruw en glad, dof en glanzend en breed en smal. Het gevarieerde ritme van de wisselende dilataties creëert in het donker een opmerkelijk lichtspel. Accenten als de houten verticale lamellen en geperforeerde staalplaat bij de entrees geven het gebouw een extra gelaagdheid.

Energieneutraal

Het zeven bouwlagen tellende gebouw heeft een sedumdak voor duurzame waterberging. Verder is het dak voorzien van 719 pv-panelen. Hiermee wekt het Parkeerhuis voldoende energie op om volledig energieneutraal te zijn. Vijftien laadpalen maken gebruik van de resterende energie. Het gebouw is zodoende de groenste locatie van Q-Park in Amsterdam.

Multifunctioneel stadseiland

Op het Amsterdamse Oostenburg worden de komende jaren circa 1800 woningen gebouwd, in diverse segmenten. Ook wordt voorzien in ontspanningsplekken, horeca, bedrijvigheid en parkeren. Belangrijke historische gebouwen op het stadseiland, zoals de Van Gentdhallen en monumentale Werkspoorhal, blijven bewaard. Dit zorgt voor een stoer en robuust woon- en werkgebied.

MIX architectuur ontwierp Parkeerhuis Oostenburgereiland in opdracht van Ten Brinke Bouw. Holland Immo Group en Q-Park zijn de exploitanten van de garage. MIX architectuur en Ten Brinke Bouw werken op dit moment in Amsterdam ook samen aan Kavel 8. Dit plan omvat 64 appartementen naast de parkeergarage op Oostenburg, waarvan MIX architectuur er 26 ontwerpt.

Lees meer over Parkeerhuis Oostenburgereiland