Bouw van drie landschappelijke plannen is gestart, elk plan heeft eigen kwaliteit

6 december 2022 Landschappelijk wonen, Projectnieuws, Start bouw, Woningbouw

Van drie MIX-projecten is recent de bouw begonnen. In Almere is gestart met de bouw van een appartementengebouw, in Cruquius krijgt een woonveld op Landgoed Wickevoort vorm en in Rotterdam komen twee clusters woningen in het park. De drie plannen hebben hun landschappelijke karakter met elkaar gemeen, maar hebben elk een heel eigen kwaliteit.

Woontoren op grens van stad en strand

Appartementengebouw Zandduin komt op een unieke plek in Almere Poort: grenzend aan het IJmeer, direct tussen stad en strand. De woontoren krijgt 38 appartementen verdeeld over tien woonlagen. Alle appartementen krijgen een ruim, uitkragend hoekterras met weids zicht op de omgeving. Opdrachtgever voor Almere Zandduin is BPD Gebiedsontwikkeling. Aannemer Trebbe startte begin november met de bouw.

Ontspannen wonen aan het water

Sinds 2014 wordt Landgoed Wickevoort (57 hectare) in Cruquius getransformeerd van zorgterrein tot woongebied. Voor woonveld Water ontwierp MIX 44 rijwoningen en halfvrijstaande en vrijstaande villa’s in opdracht van AM Utrecht. De sculpturale longhouses en broadhouses openen zich naar het water. De metselwerk volumes hebben mee-ontworpen elementen van natuurlijke materialen, zoals houten pergola’s en veranda’s. Doordat de woningen ten opzichte van elkaar verspringen ontstaat een gevarieerd straatbeeld en extra licht en zich tussen de woningen door. Recent maakte KBK Bouwgroep een begin met de realisatie van dit woonveld.

Collectief wonen in het park

In het Rotterdamse park De Twee Heuvels is deze maand met een feestelijk moment de start van de bouw van De Buitenkans gemarkeerd. Onder toeziend oog van de wethouder en toekomstige bewoners ging de eerste paal de grond in. De Buitenkans bestaat uit twee natuurinclusieve, klimaatadaptieve buurtschappen met in totaal 32 woningen. Er is sprake van een kleinschalige parkachtige setting met een bijzonder onderscheidend woonmilieu dat ontspannen aansluit bij het park. De positionering van de woningen rondom een centrale ruimte versterkt het collectief van de buurtschappen. De gezamenlijke buitenruimte stimuleert ontmoeting en onderling contact tussen de bewoners. Opdrachtgever en aannemer is Nederlandse Bouw Unie (NBU).