Eenheid door variatie

  • Plaats Rotterdam, Park 16hoven
  • Realisatie 2016
  • Opgave 36 hofwoningen
  • Opdrachtgever Synchroon

Een intieme binnenwereld

In het stedenbouwkundig plan van Park 16hoven wordt onderscheid gemaakt tussen statige lanen en intieme binnenwerelden. De Fluwelen Weide is zo’n binnenwereld en wordt gekarakteriseerd door intimiteit, kleinschaligheid en een eigen identiteit. Als contrast met de omliggende statige lanen in rode baksteen is er gekozen voor een informeel kappenspel met lichte gevels en warme houtaccenten.

Een flexibele bouwdoos

De woningen zijn in samenspraak met de toekomstige bewoners vormgegeven door middel van co-creatie: een proces waarbij de bewoners een grote invloed kunnen uitoefenen op de uitstraling en de verschijningsvorm van de woningen. Door interactieve workshops kregen bewoners de kans om actief mee te denken, zodat de uiteindelijke woning zo goed mogelijk beantwoordt aan hun specifieke wensen en eisen.

Een eigen buurtschap met een sterke samenhang

De variatie in woningtypen en individuele koperskeuzes zijn ontworpen binnen een sterk samenhangend concept. De woningen liggen rondom een eigen buurtpark. Door alle woningen te oriënteren op dit groene hart wordt de samenhang versterkt. Materiaal en vormgeving zijn ingezet om een harmonieuze eenheid te creëren waarbinnen de eigen woning herkenbaar is.

Natuurlijk en warm

Het gekozen materiaalpalet versterkt het onderscheidende karakter en de onderlinge samenhang. De lichte gevels zijn gemaakt van gecementeerde stenen in verschillende grijstinten. Accenten in gebeitste houten delen geven het plan extra diepte en warmte.

Projectdetails

Opgave36 hofwoningen
OpdrachtgeverSynchroon
AannemerBouwbedrijf Niersman
ConstructeurKaskon
Realisatie2016