Sculpturale laanbebouwing

  • Plaats Kampen, Hanzewijk
  • Realisatie 2010-2016
  • Opgave 64 statige herenhuizen en 168 eengezinswoningen
  • Opdrachtgever deltaWonen

Grootschalige transformatie oude Hanzewijk

Het plan is een onderdeel van de complete vernieuwing van de Hanzewijk die in de jaren ’50 gerealiseerd is. In verschillende fasen wordt de wijk afgebroken en komt er een nieuwe, gedifferentieerde wijk in een groene setting. Elke individuele woning is herkenbaar maar is wel ondergeschikt aan de totaalsculptuur van een bouwblok.

Oude Hanzewijk met baksteen gevels als inspiratie

Statige buitenranden met informele binnenterreinen

De herenhuizen vormen een onderdeel van de nieuwe rand die een statig en formeel karakter krijgt. Individuele expressie, plasticiteit, baksteen en detail vormen hier de kernbegrippen. De woningen in de binnentuin grenzen zowel aan de voorzijde als aan de koppen direct aan de collectieve, groene binnentuin. Royale overstekken, plasticiteit, witgekeimde gevelvlakken en zorgvuldig vormgegeven overgangen bepalen hier het karakter.

Een zoektocht naar de juiste expressie

Bordestrappen, erkers en dakranden

Het ontwerp van de laanbebouwing is een spel van ritme en textuur in baksteen. Door het ritme van de verticale baksteen erkers is de individuele woning herkenbaar binnen een krachtig totaalensemble. Klassieke thema’s als bordestrappen, erkers en geprononceerde dakranden zijn op een eigentijdse wijze vertaald.

De doorzonwoning herondekt

Een belangrijk thema bij de transformatie was het contact met de straat. Een brede beukmaat, opgetilde vloer aan de straat en uitkragende erkers met bloembakken versterken de relatie met buiten. Door op de begane grond alle functies te zoneren ontstaat er een ruimtelijke en vrij indeelbare woonkamer. Door de verhoogde vloer aan de straat ontstaat er een split-level indeling met een hoge tuinkamer.

Een mooie combinatie van statige, formele randen en groene, informele binnenterreinen

Projectdetails

Gewonnen architectenselectie
OpgaveStedelijke vernieuwing met 64 statige herenhuizen en 168 eengezinswoningen
OpdrachtgeverdeltaWonen
Aannemer1e fase: Nijhuis Bouw, 2e fase: De Gilden Bouw en Onderhoud
ConstructeurAlferink van Schieveen
Stedenbouwkundig bureauBGSV
Start-Realisatie2010-2016