Sculptuur omarmt de tuin

  • Plaats Breda
  • Realisatie 2010
  • Opgave Villa
  • Opdrachtgever Particulier

Kern van de architectuur

Niets komt zo dicht bij de kern van architectuur als het ontwerpen van een eigen woning voor de opdrachtgever. Het vormgeven van wensen, het ontwerp- en bouwproces begeleiden en het bewaken van het budget, bij elke stap is de feedback en samenwerking cruciaal. De opdrachtgever gaf te kennen dat hij een huis wilde dat voelde als van hemzelf en niet als van de architect alleen en ging daarom bewust in zee met MIX architectuur.

Strak maar toch warm

De opdracht was een moderne comfortabele villa te ontwerpen die strak vormgegeven zou zijn maar warm aanvoelt. Om deze schijnbare tegenstelling te realiseren was het gebruik van baksteen de enige eis. Na een eerste gesprek ontstond een concepttekening waarin de entree het hart van het huis vormde. Dit is de basis geweest voor het verdere ontwerp. Het ‘thuiskomen’ is de centrale functie van de villa. De overige ruimtes zijn hier dusdanig omheen gegroepeerd zodat ze alle verbinding met het hart hebben. Met oog voor detail zijn exterieur en interieur uitgewerkt, waarbij de woonvertrekken en buitenruimtes subtiel in elkaar overlopen.

Een bijzondere "huid" met de Petersen Kolumba

De woning begint te leven door de bijzondere bakstenen van Petersen . Tijdens een fabrieksbezoek in Denemarken is de definitieve steenkleur en voeg bepaald. De dunne, lange stenen die nog met de hand gemaakt worden, zorgen voor een prachtig lijnenspel in de gevel.

Thuiskomen

De voorgevel aan de straat is verlaagd om een zekere geborgenheid te creëren. Daarachter bevindt zich de hoge entreepartij met een stoere houten deur die scharnierloos open lijkt te zwaaien in de langgerekte glazen entreewand. Aan de achterzijde van het huis bevindt zich het inpandige zwembad. De buitenruimte wordt naar binnen getrokken door de overgangen bijna onzichtbaar te maken. Het onderkelderen van de villa voorkomt parkeren naast of voor de woning. De tuin omlijst de lichte sculptuur waar het licht aan alle kanten naar binnen schijnt. Dit is het thuiskomen waar de opdrachtgever het over had.

Sculpturaal en ingetogen

Projectdetails

Vrijstaande villa
OpdrachtgeverParticulier
AannemerNederlandse Bouw Unie
ConstructeurA.V.S. Engineering
InterieurarchitectuurErik Koijen
FotografenRiesjard Schropp en MIX architectuur
Realisatie2010