Voedsel, natuur en collectiviteit staan centraal in totaalvisie van MIX architectuur voor De Gelderse Stadstuin

Voedsel, natuur en collectiviteit staan centraal in totaalvisie van MIX architectuur voor De Gelderse Stadstuin

7 april 2023 Duurzaamheid, Ede, Klimaatadaptieve projecten, Landschappelijk wonen, Start bouw, Woningbouw

Voor De Gelderse Stadstuin in Ede maakte MIX architectuur een totaalvisie waarin openbare ruimte, architectuur en landschap zorgvuldig op elkaar afgestemd zijn. In deze woonbuurt in het World Food Center draait alles rond de thema’s voedsel, natuur en collectiviteit. Dit wordt overal in het plan zichtbaar en beleefbaar.

MIX architectuur maakte de totaalvisie voor De Gelderse Stadstuin in opdracht van ontwikkelcombinatie World Food Center Development (BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Green Real Estate en Van Wijnen) en in nauwe samenwerking met Gemeente Ede. Het landschapsontwerp is van Atelier Loos van Vliet (privédomein) en Gemeente Ede (openbare ruimte). Van Wijnen is aannemer, Goudstikker De Vries is constructeur en het bouwfysisch advies komt van Deerns.

Behalve het stedenbouwkundige plan maakte MIX architectuur ook het ontwerp van het appartementengebouw. De grondgebonden woningen zijn deels door MIX architectuur en deels door Weusten Liedenbaum Architecten ontworpen.

Unieke relatie met het landschap

Iedere zijde van het woonveld reageert op een eigen manier op het omliggende landschap. Van de levendige, centrale as aan de zuidzijde tot het ontspannen stormbaanbos aan de noordzijde. En van het open, landschappelijke woonveld De Veluwse Proeftuin aan de oostkant tot het voedselbos en meer stedelijke veld G aan de westzijde. De verschillende oriëntaties geven elk woningtype een unieke relatie met het landschap. Door het hoogteverschil in het plangebied is er een natuurlijk verloop in de woningen. Dit geeft een extra gelaagdheid en dimensie. Het gebied is autoluw met voldoende parkeergelegenheid dichtbij.

Samen genieten van voedsel

De woningen grenzen zowel aan de collectieve tuin in het midden als het omliggende landschap. In de groene hof liggen een buurtpaviljoen en gemeenschappelijke moestuin. De woningen aan de westzijde grenzen direct aan het voedselbos. Verder zitten er aan iedere woning eetbare of vruchtdragende planten, bijvoorbeeld in mee-ontworpen plantenbakken op het terras of in de verticale kruidentuin op het balkon. Er zijn ook verschillende plekken om samen te eten en borrelen. De balkons hebben elk een geïntegreerd eetplateau. Het gezamenlijke terras en de gemeenschappelijke woonkamer met keuken nodigen uit tot ontmoeting en ontspanning.

Architectuur en materialen versterken collectieve uitstraling

Het U-vormige appartementengebouw (46 woningen) staat op de kop van het woonveld aan de centrale as van het WFC-terrein. Er zijn diverse woningtypen voor uiteenlopende doelgroepen. Het gebouw staat op een stoere, betonnen plint met geïntegreerde terrassen die trapsgewijs de helling volgen. De plint maakt het natuurlijke hoogteverschil beleefbaar en vangt dat op met een dubbelhoge entree. Deze royale ruimte verbindt routes, plekken en mensen. De collectieve fietsenberging bij de entree stimuleert ontmoeting en beweging.

De transparante architectuur is gericht op de omgeving. Horizontale banden zorgen voor een krachtige begeleiding van de centrale as. Woningbrede buitenruimtes verbinden de woonruimte met het landschap.

De grondgebonden woningen zijn opgedeeld in zeventien rijwoningen (Weusten Liedenbaum Architecten) en dertien twee-, drie- en vierkappers (MIX architectuur). Samen met de appartementen omarmen ze de hof. De metselwerkvolumes liggen ontspannen in het park. Alle woningen hebben een gebouwd terras op de zon met geïntegreerde plantenbakken. De terrassen vangen het natuurlijke hoogteverschil in het woonveld op en bieden zo een goede balans tussen uitzicht en privacy. Houten lamellen zorgen voor architectonische zonwering. Terugliggende metselwerkvlakken geven de gevel plasticiteit.

De samenhang, zowel in architectuur als materiaalgebruik, zorgt ervoor dat de gebouwen met elkaar een sterk ensemble vormen met een krachtige, collectieve uitstraling.

Dé foodontmoetingsplek van Nederland

De Gelderse Stadstuin ligt op Veld K van gebiedsontwikkeling World Food Center. Het voormalige kazerneterrein wordt getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek van Nederland. Typerend zijn de historische kazernegebouwen én het bosrijke landschap. Het appartementengebouw is inmiddels in aanbouw en de bouw van de grondgebonden woningen start in juni. Naar verwachting wordt het plan in het najaar van 2024 opgeleverd.

Bekijk meer van De Gelderse Stadstuin