VIDEO: Sterk staaltje bouwkracht in Rotterdam!

5 april 2024 Projectnieuws, Rotterdam, Stedelijk wonen, Woningbouw

Op de bouwplaats van de Berninitoren in de Rotterdamse Prinsenplas staan sinds kort enkele indrukwekkende Y-kolommen. Deze kolommen gaan de twintig woonlagen van de duurzame woontoren dragen. Ze tillen het volume als het ware los van het maaiveld. Dit resulteert in een transparante, extra hoge plint met ruimte voor een royale entree en collectieve functies. Ontwikkelaar en aannemer Nederlandse Bouw Unie maakte een video.

Door de parkeerruimte geheel onder het maaiveld te plaatsen ontstaat erboven een levendig, openbaar plein aan de Prinsenplas. Langs en door de transparante plint is er vrij doorzicht naar het water. Deze zichtlijn wordt verder versterkt door het dek trapsgewijs aflopend naar het water uit te voeren. Met de collectieve plekken onder en rondom het gebouw wordt het bestaande monotone maaiveld opgewaardeerd tot een gevarieerd landschap met ruimte voor ontmoeting, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Met de toevoeging van de woontoren wordt geen ruimte ingenomen, maar wordt er in en om de plint juist ruimte gemaakt.

Naast de ontwerpvisie is er natuurlijk de bouwtechnische kant. Voor het storten van de Y-kolommen wordt een kolomkist van maar liefst 5 meter hoog en 7 meter breed gebruikt. Per kolom wordt deze kist gevuld met een flinke wapening en 6,5 kuub zelfverdichtend beton. In totaal komen onder de Berninitoren veertien van deze indrukwekkende kolommen. Kortom: met recht een sterk staaltje bouwkracht van Nederlandse Bouw Unie, Verweij Staalconstructie en NOE Bekistingstechniek!

 

Lees meer over de Berninitoren