Versteend bedrijventerrein in Leusden wordt groene, autovrije woonbuurt

25 januari 2023 Landschappelijk wonen, Projectnieuws, Start bouw, Woningbouw

In Leusden is de bouw van 38 grondgebonden woningen in Princenparc van start gegaan. Op de plek van een versteend, grijs bedrijventerrein komt een intieme, autovrije woonbuurt in het groen. MIX architectuur en landschapsontwerper MAAK space maakten het ontwerp waarin stedenbouw, landschap en architectuur onlosmakelijk met elkaar verweven zijn.

Op initiatief van Gemeente Leusden wordt bedrijventerrein Princenhof getransformeerd tot woongebied waarin ‘wonen aan het park’ centraal staat. Het bestaande park met bomen en een vijver ligt nu nog verborgen tussen het versteende bedrijventerrein en de achterzijde van een bestaande woonwijk. In de nieuwe plannen krijgt het park meer diversiteit en belevingswaarde en stroomt de natuur de nieuwe woonwijk in.

Uitnodigende, groene woonomgeving

Woonbuurt Princenparc is onderdeel van deze grotere gebiedsontwikkeling. In het ontwerp van MIX en MAAK space spoelt het park door twee groene ‘wiggen’ het plan in. Parkeren gebeurt aan de rand van het gebied. Door het gebied autovrij te maken en het groen voldoende maat te geven ontstaat een uitnodigende, groene leefomgeving. De woningen worden geclusterd in dit groen geplaatst. Bestaande bomen worden zoveel mogelijk gehandhaafd. Verder worden – in het nu nog vrij uniforme park – extra boom- en plantsoorten aangeplant voor een rijkere biodiversiteit en meer groenbeleving. De paden in het gebied worden slechts beperkt verhard; het gebied is grotendeels waterdoorlatend.

Collectief genieten van de buurttuin

De 38 woningen zijn verdeeld over vier blokjes. Deze blokjes hebben een knik en omsluiten zo de twee collectieve groene buitenruimten. Iedere woning heeft een houten veranda aan deze besloten ‘buurttuin’. De veranda is meer dan een overdekte entree; de buitenruimte is door de schuifpui in de keuken een verlenging van de leefruimte én zorgt voor verbinding met de groene omgeving. Aan de achterzijde heeft iedere woning ook een eigen tuin met een groene haag. De houten berging ligt aan het huis vast voor extra privacy. Op deze manier is er altijd de keus tussen zon of schaduw en tussen privé of gezamenlijk.

De meeste woningen zijn inmiddels verkocht en worden op dit moment gebouwd door aannemer Schoonderbeek. Opdrachtgever Heilijgers verwacht de oplevering van de woningen in het eerste kwartaal van 2024.

Lees meer over Princenparc