In Leusden is de verkoop van de parkwoningen in Princenparc begonnen
De 38 parkwoningen die in Princenparc in Leusden gerealiseerd gaan worden, zijn op dit moment in verkoop. Voor opdrachtgever Heilijgers werkte MIX samen met landschapsontwerper MAAK space aan het ontwerp van een intieme, autovrije woonbuurt in het groen.
In Princenparc gaan stedenbouw, landschap en architectuur hand in hand. Het park spoelt door twee groene ‘wiggen’ het plan in. Parkeren gebeurt aan de rand van het gebied. Het versteende, grijze bedrijfsterrein transformeert zo tot een uitnodigende groene leefomgeving.
Collectiviteit en groenbeleving
De 38 woningen zijn verdeeld over vier blokjes. Deze blokjes hebben een knik en omsluiten zo de twee collectieve groene buitenruimten. Iedere woning heeft een houten veranda aan deze besloten ‘buurttuin’. De veranda is meer dan een overdekte entree; de buitenruimte is door de schuifpui in de keuken een verlenging van de leefruimte én zorgt voor verbinding met de groene omgeving. Aan de achterzijde heeft iedere woning ook een eigen tuin met een groene haag. De houten berging ligt aan het huis vast voor extra privacy. Op deze manier is er altijd de keus tussen zon of schaduw en tussen privé of gezamenlijk.
Bijzondere architectuur in het park
De vier blokjes krijgen in totaal acht expressieve kopwoningen die op het bomen- en waterrijke park uitkijken. De opgetilde kappen en verdiepingshoge ramen hebben een open karakter en versterken de connectie met het landschap. Behalve de veranda hebben deze woningen ook een opgetild terras. De bewoners kunnen het park zo op verschillende manieren beleven. Aan de andere zijde van de blokjes komen de bijzondere hoekwoningen met een extra grote veranda die de woning omarmt. Opvallend aan de woningen zijn de royale overstekken. Het dak wordt als het ware losgesneden van de massa, waardoor het lijkt te zweven.
Duurzaam en natuurinclusief
Een ander voordeel van de grote overstekken is dat ze opwarming van de woning helpen beperken. Door slim gebruik te maken van energiebesparende en -opwekkende maatregelen is het mogelijk om nul-op-de-meterwoningen te realiseren. Alle woningen zijn voorzien van pv-panelen op de zuidkant van de kap. In de kap komt ook de netjes geïntegreerde hydrotop voor de duurzame warmtepomp. De veranda’s en houten bergingen krijgen een sedumdak. Voordelen hiervan zijn onder meer isolatie, geluiddemping, regenwaterberging en een betere luchtkwaliteit. In de gevel komen kraam- en paarkasten voor vleermuizen. Bestaande bomen worden zoveel mogelijk gehandhaafd. Verder worden extra boom- en plantsoorten aangeplant voor het vergroten van de biodiversiteit en groenbeleving.
Zorgvuldige uitwerking verbindt woningen en landschap
Passend bij de landschappelijke omgeving worden de woningen opgetrokken in natuurlijke, warme materialen en kleuren. De basis is licht metselwerk. De toevoegingen (veranda’s, lamellen en gevels van de verdiepingen) worden van hout (bilinga en verduurzaamd lariks). De kappen krijgen een vlakke, keramische pan.