Vakjury nomineert Railcenter voor Stadsbouwprijs Amersfoort

25 november 2020 Awards, Utiliteitsbouw

Railcenter maakt kans op de Stadsbouwprijs Amersfoort. Het ontwerp van MIX architectuur is door de vakjury genomineerd in de categorie M. De bekendmaking van de winnaar is naar verwachting in het voorjaar van 2021.

Railcenter bevindt zich op het voormalige wagenwerkplaatsterrein van Amersfoort, de ‘werkplaats tot herstellen van spoorwegmateriaal’ van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, gebouwd in 1904. De nieuwbouw laat de spoortraditie van de Wagenwerkplaats in Amersfoort voortleven. Dit terrein, dat bijna 100 jaar lang dienst deed als industrieel spoorcomplex, vormt nu wederom een bruisende plek waar (toekomstige) spoorprofessionals samenkomen. Alle aspecten van de railinfrasector worden in dit gebouw gebundeld.

Het gebouw is ontworpen als integraal onderdeel van het bestaande complex waar nog steeds verschillende aan het spoor gerelateerde activiteiten zijn. Met het ontwerp is een nieuwe hoofdstructuur opgezet, met een herkenbaar front in de nieuwe spoorzone van Amersfoort. Railcenter is een landmark op een nieuwe plek in de stad die een sterke connectie met het spoor heeft én bevordert.

Nominaties en prijsuitreiking

De Stadsbouwprijs Amersfoort is een initiatief van Fasade, het Amersfoortse forum voor stedenbouw, architectuur en landschap. De prijs is in het leven geroepen om projecten die de stad beter, mooier en gezonder maken te stimuleren. In totaal zijn 25 projecten ingediend die zijn opgeleverd tussen 2017 en 2019. De andere genomineerden in categorie M zijn Aldi Neptunusplein van Inbo Amsterdam, CPO Boekhuis van ZEEP Architects and Urban Designers, De Burgemeester en Het Hofje van Zecc Architecten, NN94 van OOKarchitecten en Stovestraat van Schipper Bosch Projecten. De geplande prijsuitreiking in oktober kon door de geldende coronamaatregelen niet doorgaan. De organisatie verschoof de uitreiking daarom naar komend voorjaar.

 

Lees meer over Railcenter