Uniek uitzicht en landschap zijn basis voor nieuw opgeleverd woongebied Stelt Zuid in Nijmegen

Uniek uitzicht en landschap zijn basis voor nieuw opgeleverd woongebied Stelt Zuid in Nijmegen

29 november 2022 Landschappelijk wonen, Oplevering, Projectnieuws, Woningbouw

Nijmegen Lent is met de oplevering van Stelt Zuid een nieuwe landschappelijke woonbuurt rijker. Aan de Waaldijk zijn zowel grondgebonden woningen als appartementen gerealiseerd. Het plan kent diverse sferen die zijn verbonden door het landschap.

In opdracht van AM Utrecht en VanWonen maakte MIX het ontwerp van 32 boomgaardwoningen, 30 dijkwoningen en 41 appartementen. De kenmerkende landschappelijke kwaliteiten van de dijk, de singel en de centraal gelegen boomgaard vormen de basis van het plan. De woningen staan op een ontspannen wijze los in het landschap en hebben vanwege het alzijdige omliggende landschap een geïntegreerde, compacte buitenruimte.

Alzijdige volumes in weelderige boomgaard

Centraal in het plan liggen de abstracte, zwarthouten boomgaardwoningen als schuren in het weelderige landschap. Aangekapte bergingen en hoekaccenten geven de volumes een alzijdige uitstraling. De ingetogen vormgeving met natuurlijke materialen versterkt de relatie met de omliggende boomgaard.

Stoere dijkwoningen met bijzonder uitzicht

De sculpturale, bakstenen dijkwoningen hebben een stoere uitstraling. De woningen aan de dijk maken handig gebruik van het natuurlijke hoogteverschil. Door de mogelijkheid van wonen over twee lagen profiteren de woningen achter de dijk nog meer van het bijzondere uitzicht over de Waal. Bewoners die hier ook vanaf de bovenste verdieping van willen genieten konden kiezen voor een terras in het dak.

Markant ensemble aan de dijk

In de dijkzone vormen de drie, sculpturale appartementengebouwen een markant ensemble. Door de bewerking van de massa ontstaan mooie doorzichten en hebben alle bewoners zicht op de loop van de rivier. De appartementen zijn zo georiënteerd dat ze maximaal profiteren van hun unieke ligging.

Dronebeelden dragen bij aan ontwerp

In de ontwerpfase zijn met dronebeelden de kwaliteiten van het uitzicht bepaald. Op verschillende verdiepingshoogten is het panoramische zicht op de Ooijpolder en de historische binnenstad van Nijmegen vastgelegd. Het ontwerp van de dijkwoningen en appartementen reageert op het uitzicht.

Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

Gemeente Nijmegen is verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige opzet van het plan. In ateliersfeer is met verschillende partijen aan het verdere ontwerp en de realisatie van Stelt Zuid gewerkt. In het woongebied zijn in totaal circa 200 woningen gerealiseerd, waarvan MIX er ruim 100 ontwierp.

Stelt Zuid is door Gedeputeerde Staten van Gelderland genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2022. Met deze tweejaarlijkse verkiezing wil de provincie geslaagde en inspirerende projecten voor het inrichten van de Gelderse leefomgeving onder de aandacht brengen.

Bekijk meer van Stelt Zuid