Ultiem wonen aan het water wordt werkelijkheid in Cruquius

16 juli 2021 Duurzaamheid, Landschappelijk wonen, Projectnieuws, Woningbouw

Hoe kun je op een prachtige plek aan het water ultiem wonen? Deze vraag was het vertrekpunt voor het ontwerp van de woningen in deelgebied Water op Landgoed Wickevoort in Cruquius. Voor 44 potentiële woningeigenaren wordt deze droom de komende tijd realiteit, want de verkoop van het plan is gestart.

De locatie biedt bijzondere mogelijkheden voor interactie met het landschap en uitzicht op het water. Denk aan privésteigers aan het water en grote tuinen omzoomd met hagen. In opdracht van AM ontwierp MIX architectuur een divers programma: rijwoningen en halfvrijstaande en vrijstaande villa’s.

Extra zicht en licht

Om op verschillende manieren een interactie met het landschap aan te gaan zijn woningen in de breedte en in de lengte ontworpen. Dit zijn de longhouses en broadhouses. De sculpturen staan krachtig aan de waterrand. De metselwerk volumes hebben mee-ontworpen elementen van natuurlijke materialen, zoals houten pergola’s en veranda’s. Er zijn woningen met een terras aan het water en een grote leeftuin aan de voorzijde. De andere woningen hebben deze grote leeftuin juist aan de waterkant. Doordat de woningen ten opzichte van elkaar verspringen ontstaat een gevarieerd straatbeeld en extra licht en zich tussen de woningen door.

Aandacht voor de natuur

De woningen op deze bijzondere plek zijn ontworpen met aandacht voor de natuur. Dit is terug te zien in de integratie van vogel- en vleermuiskasten in de architectuur. De houten pergola’s en veranda’s zorgen voor natuurlijke zonwering. Pv-panelen voorzien in de energievraag en de bodemwarmtepomp verwarmt en koelt. De omgeving wordt verrijkt met bijvoorbeeld een hagenstructuur en schanskorven die onderdak bieden aan kleine zoog- en waterdieren.

Unieke nieuwbouwlocatie

Landgoed Wickevoort is uniek ten opzichte van andere nieuwbouwprojecten. Het gebied heeft een krachtige landschappelijke kwaliteit met veel bestaand groen en water. En er is in het gebied veel aandacht voor sociale cohesie. Bewoners ontmoeten elkaar bijvoorbeeld in de boerenlandwinkel en delen gereedschappen.

De inschrijving voor de 44 woningen sluit 26 juli. Vervolgens worden de woningen toegewezen en kan een start gemaakt worden met de bouw. Oplevering staat gepland voor 2022.

Beeld: 3DCapacity

Lees meer over Wickevoort Water in Cruquius