Start verkoop van Eureka!-deelgebied Square: stads wonen met de voeten in het groen

11 oktober 2023 Duurzaamheid, Klimaatadaptieve projecten, Projectnieuws, Sociale woningbouw, Stedelijk wonen, Woningbouw

De 35 appartementen in deelgebied Square van stadswijk Eureka! in Breda gingen onlangs in de verkoop. In de duurzame en groene stadwijk komen in totaal zo’n 300 woningen, waarvan ongeveer een kwart sociale huurwoningen. MIX architectuur maakte het ontwerp van de woningen in opdracht van ontwikkelende aannemer Nederlandse Bouw Unie. 

De nieuwe stadswijk Eureka! ligt aan de noordkant van het historische centrum van Breda, op loopafstand van het station. De locatie is nu nog een ontoegankelijk, afgesloten terrein, ingeklemd tussen bestaande en nieuwe wijken. In het ontwerp wordt het een groen en toegankelijk gebied met een verbindende functie: verbinding met de binnenstad en omliggende wijken, met parken en groene plekken in de stad en tussen mensen onderling.

Autovrije en groene buitenruimte verbindt mensen en buurten

Eureka! bestaat uit vier woonvelden. De bebouwing is laag en toegankelijk aan de randen en hoger en gericht op interactie in het centrale hart. De buitenruimte (naar ontwerp van MTD Landschapsarchitecten) is volledig autovrij en wordt heel groen ingericht: een fijne plek om in te verblijven. Door het groen lopen prettige fiets- en wandelpaden, die aansluiten op routes in de omgeving. Parkeren gebeurt op korte afstand ondergronds en uit het zicht in de hoven. Behalve individuele bergingen ontwierp MIX architectuur ook makkelijk bereikbare collectieve fietsenstallingen dicht bij de entrees.

Herkenbare stadsbuurt met een eigen identiteit en interessante verschillen

De verschillende woonvelden zijn duidelijk onderdeel van de wijk Eureka!, toch hebben ze elk een ander karakter. De gebouwvolumes verschillen in vorm en afmeting, maar zijn samen toch een eenheid. Stoere baksteenarchitectuur met verfijnde details en zorgvuldig op elkaar afgestemde materialen en kleuren geven een sterke samenhang. Grote, verdiepingshoge glaspartijen geven maximaal zicht op het omliggende, groenstedelijke landschap.

Gevarieerd woningaanbod binnen één gebouw

Woontoren Square staat in het verlengde van de centrale groene as en huisvest verschillende typen woningen, verdeeld over negen woonlagen. Van fijne tweekamerappartementen van 65 vierkante meter tot een luxe penthouse van wel 163 vierkante meter. Alle appartementen krijgen een eigen buitenruimte op de zon. De terrassen en loggia’s zijn royaal bemeten en bieden buitenbeleving en beschutting.

Wonen met de voeten in het groen

Het vierkante appartementengebouw staat met de voeten in het groen. De woningen aan de noord- en oostzijde liggen aan een lommerrijke, parkachtige wandelstraat. Hier bevindt zich ook de ruime collectieve fietsenberging. De zuid- en westkant van het gebouw grenzen aan het groene plein. Dit plein is het centrale hart van Eureka! dat ontmoeting en beweging stimuleert. Door het omliggende groen en de royale, dubbelhoge entree is het altijd prettig thuiskomen.

Een natuurinclusieve, duurzame stadsbuurt

Eureka! wordt een nieuw stuk natuurinclusieve stad, met veel aandacht voor klimaatbestendige gebouwen en buitenruimten. Niet alleen in de openbare ruimte wordt flink ingezet op vergroening, dit gebeurt ook in de bebouwing. Je ziet het terug in de vorm van geïntegreerde plantenbakken, groene daken, begroeiing van gevels en een groene invulling van de hoven. Dit verrijkt de biodiversiteit in de stad en maakt Eureka! vooral ook een heel fijne plek om te wonen.

Start bouw in 2024

Op de bouwplaats van Eureka! is al veel gaande: de bouw van woontoren Central is in volle gang en de bouwplaats voor deelveld Village wordt op dit moment bouwrijp gemaakt. De bouw van Square gaat naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 van start.

Lees meer over Eureka!