Ruim 200 sociale huurwoningen met zorgvuldige details opgeleverd in Ede

10 maart 2023 Ede, Oplevering, Projectnieuws, Sociale woningbouw, Woningbouw

In de Edese wijk Enka zijn 201 sociale huurwoningen in twee appartementengebouwen aan de Akulaan opgeleverd. De nieuwbouw sluit met zorgvuldig ontworpen details aan bij de naastgelegen karakteristieke oude fabrieksgebouwen. Dit project laat in de praktijk zien dat betaalbare woningbouw en beeldkwaliteit heel goed samen kunnen gaan.

De twee nieuwe bouwvolumes vormen samen een U-vormig gebouw met een grote variatie in woningtypen in de betaalbare categorie. Van compacte tweekamerstudio’s tot driekamerappartementen met verschillende woonoppervlakten. Het parkeerterrein aan de noordzijde wordt rondom omsloten door de bouwmassa. Aan het toekomstige stationsplein aan de westzijde komen commerciële voorzieningen in de plint. De bergingen bevinden zich onder het gebouw, ingepast in de natuurlijke hoogteverschillen in het terrein.

Industriële uitstraling

De appartementen grenzen aan het spoor, het nieuwe station (in aanbouw) en de oude getransformeerde Enka-fabriekshal. Het nieuwe gebouwvolume vormt een stevige tegenhanger van de karakteristieke bebouwing. Het gebouw is als concept een omkering van de fabriekshal. Daarvan is het karakteristieke zaagtanddak rondom voorzien van platte metselwerkvolumes. Bij de nieuwbouw bestaat de basis juist uit platte metselwerkvolumes en vormen de onderscheidende kopgebouwen met zaagtandgevels herkenbare accenten. De oude en nieuwe gebouwen vormen zo samen een ensemble in het landschap. Door het gebouw te laten reageren op de omgeving ontstaan logische verschillen en krijgen de gevels een maat en schaal die passen bij de industriële uitstraling van de directe omgeving.

Zorgvuldige details in steen en groen

Op verschillende schaalniveaus is veel zorg en aandacht besteed aan de textuur en detaillering van de metselwerkgevels. Zo vormen de dubbelhoge entrees van het complex herkenbare accenten in de gevelwanden. De entree heeft allure door de terugliggende gevelpui, klampmetselwerk en geïntegreerde postkasten. De hekwerken langs de galerij aan de noordzijde zijn uitgevoerd in diffuus glas en dienen tevens als geluidsscherm voor de woningen. Verticale schermen met klimplanten geven de galerij geleding en vormen een interessant contrast met de robuuste bakstenen gevels en horizontale glazen hekwerken.

Meer betaalbaar wonen

MIX architectuur maakte het ontwerp in opdracht van ontwikkelaar AM voor woningcorporatie Woonstede. BAM Wonen was als aannemer bij het project betrokken. Voor AM werkt MIX op dit moment aan het ontwerp van nieuwbouwproject ‘t Hartogshof, één van de laatste Enka-projecten. Van de 169 huur- en koopwoningen vallen er ruim 40 procent in de betaalbare categorie.

Meer sociale woningbouw van MIX