Rivierduinen in Silvolde is genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar!

19 maart 2024 Awards, Circulaire projecten, Duurzaamheid, Houtbouw, Klimaatadaptieve projecten, Landschappelijk wonen, MIX in de media, Sociale woningbouw, Woningbouw

De genomineerden voor de architectuurprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 zijn bekend. De vakjury onder voorzitterschap van journalist Marcia Luyten bezocht negentien projecten uit bijna honderd inzendingen. Na een jureringsronde bleven er elf genomineerde gebouwen over. Rivierduinen in Silvolde is genomineerd in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie.

Uit de inzendingen voor 2024 blijkt hoezeer architectuur is verweven met de grote opdrachten van onze tijd: verduurzaming, circulariteit – het opnieuw gebruiken van gebouwen en materialen, en het bevorderen van sociale cohesie. Architectuur wordt zo steeds meer ook de kunst van transformatie”, aldus juryvoorzitter Marcia Luyten. De elf genomineerden maken kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs. Stemmen voor de publieksprijs kan tot 7 mei.

Landschappelijke, collectieve woonbuurt Rivierduinen

Bewoners van de nieuwe woonbuurt Rivierduinen wonen midden in het herstelde rivierduinlandschap van de Oude IJssel. Deze toekomstbestendige, natuurinclusieve woonplek bevat 59 duurzame woningen, een gemeenschappelijke buitenruimte, kas en moestuin.

Opdrachtgever: Groenvast Arnhem
Realisatie woningen: Barli Bouwsystemen
Constructeur: Constructie Buro Landerd
Landschapsarchitect: Studio Nico Wissing
Ontwerp Hal 11: Studio Westgeest

Genomineerden

Van de elf gebouwen zijn in de categorie Stimulerende Omgevingen Stadhuis Den Helder, Nimeto in Utrecht en Alliander Westpoort in Amsterdam genomineerd. In de categorie Particuliere Woonbeleving zijn twee projecten geselecteerd: Het Kruishuis in Dinxperlo en De Kwekerij in Utrecht. In de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie zijn drie nominaties. Dat zijn Faculteit ITC in Enschede, De IJboulevard in Amsterdam en Rivierduinen in Silvolde. In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit & Icoonwaarde, zijn Museum Paleis het Loo in Apeldoorn, Veldstation Groot Saeftinghe in Nieuw Namen en het Van Gogh Village Museum in Nuenen de kanshebbers.

Prijsuitreiking BNA Beste Gebouw van het Jaar

Op 23 mei maakt de jury bekend welk gebouw BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 is. Oftewel: het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgever en maatschappij. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats in de Bunkertoren in Eindhoven, categoriewinnaar Identiteit & Icoonwaarde 2023. Tijdens deze uitreiking worden ook de vier categoriewinnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt en wordt de Eervolle Vermelding toegekend.

Lees meer over Rivierduinen