Rijksbouwmeester brengt werkbezoek aan landschappelijke woonbuurt Rivierduinen

14 maart 2024 Bouwbezoek, Circulaire projecten, Duurzaamheid, Houtbouw, Klimaatadaptieve projecten, Landschappelijk wonen, Woningbouw

Rivierduinen in Silvolde ontving woensdag 13 maart de rijksbouwmeester, het College van Rijksadviseurs (CRa) en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit (FRK) voor een werkbezoek. Zij bezochten deze landschappelijke woonbuurt in het kader van het project ‘Ruimtelijke Kwaliteit bij Industriële Woningbouw’. Doel van dit project is om meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar te verenigen.

Het werkbezoek bestond uit een rondleiding met aansluitend een werksessie met betrokkenen bij het project. Onder anderen opdrachtgever Groenvast Arnhem, kwaliteitsteamlid Gelders Genootschap, modulebouwer Barli en ontwerpers Studio Nico Wissing (landschap) en MIX architectuur (woningen) waren hierbij. De werksessie in ongedwongen sfeer stond in het teken van het ophalen van lessen in het proces en de behaalde ruimtelijke kwaliteit.

Waardengedreven ontwikkeling

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra over Rivierduinen: “Dit is een van de indrukwekkendste fabrieksmatige woningbouwprojecten die ik heb gezien.” Er was ook lof voor Edith Baltussen en Stef Beumer, de ontwikkelaars van dit project: “Je kunt bij ontwikkelingen keuzes maken op basis van een spreadsheet vol cijfers. Je kunt echter ook vanuit belangrijke waarden zoeken naar het bijzondere en je richten op hoe en waarom mensen op een bepaalde plek willen wonen. Dat is zichtbaar geworden in deze woonbuurt.” Ook de integrale aanpak, waarbij verschillende bouwteamleden al in een vroeg stadium zijn aangehaakt, werd als heel positief gezien.

Toekomstbestendige woonbuurten

Meer goede woningen op de korte termijn én blijvende ruimtelijke kwaliteit met elkaar verenigen. Dat is het doel van het project Ruimtelijke Kwaliteit bij Industriële Woningbouw. Het initiatief is van groot belang als we toekomstbestendige en veerkrachtige buurten en dorpen willen creëren, aldus het College van Rijksadviseurs. Het CRa is samen met FRK initiatiefnemer van het project, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Lessen uit Silvolde komen in kwaliteitskader

Het project zal resulteren in een kwaliteitskader dat uit drie boekjes bestaat. De eerste twee uitgaven zijn in 2023 verschenen: Ruimtelijke kwaliteit bij fabrieksmatige woningbouw; Een stedenbouwkundig kader (door Frits Palmboom) en Ruimtelijke kwaliteit bij industriële woningbouw; Een architectonisch kader (door College van Rijksadviseurs en Federatie Ruimtelijke Kwaliteit).

Het projectteam werkt op dit moment aan het derde deel van het drieluik. In het Governance Kader wordt besproken wat er van, voor en door wie nodig is om industriële woningbouw met ruimtelijke kwaliteit te realiseren. De lessen uit de werksessie in Silvolde zijn input voor dit kader.

Lees meer over Rivierduinen