Primeur voor MIX: eerste prefabwoningen zijn geplaatst in Rivierduinen

7 oktober 2022 Bouwbezoek, Circulaire projecten, Duurzaamheid, Klimaatadaptieve projecten, Landschappelijk wonen, Projectnieuws, Sociale woningbouw, Start bouw, Woningbouw

De eerste contouren van de duurzame, open en groene woonbuurt Rivierduinen in Silvolde worden zichtbaar. Begin oktober gingen de eerste geprefabriceerde modules van de fabriek van Barli Bouwsystemen in Uden naar hun ‘thuis’. Het is een primeur dat grotendeels houten woningen naar ontwerp van MIX op deze manier geprefabriceerd worden en over de weg op het woonveld arriveren.

Acht modules die samen vier grondgebonden woningen vormen zijn woensdag 5 oktober op hun definitieve locatie op het voormalige fabrieksterrein gehesen. Binnenkort volgen nog vier van deze blokjes met grondgebonden woningen. Vervolgens worden ook twee appartementengebouwen met in totaal 39 appartementen uit losse modules samengesteld.

Circulair en innovatief bouwen

Elke woning bestaat uit twee geprefabriceerde modules die op verschillende manier gecombineerd worden. Zo ontstaan de diverse woningtypologieën: de appartementen krijgen twee modules naast elkaar en de grondgebonden woningen bestaan elk uit twee gestapelde volumes. De modules verspringen onderling voor ritme en plasticiteit in de gevel.

Door gebruik van prefab is de bouwtijd op locatie korter. Ook is hergebruik van de modules of losse onderdelen ervan in de toekomst mogelijk. De gevels zijn van thermisch behandeld, voorvergrijsd hout dat geen onderhoud nodig heeft. Doordat hout relatief licht van gewicht is, is de fundering van hergebruikt beton van de oude fabriek minder zwaar uitgevoerd.

Herintroductie rivierduin

Als de woningen grotendeels op hun plek staan wordt een begin gemaakt met de herintroductie van de rivierduin waaraan het plan zijn naam dankt. De rivierduin verrijkt de (bio)diversiteit in het nieuwe woongebied en geeft nuances in het landschap. Na voltooiing sluiten woonomgeving, natuur en architectuur naadloos op elkaar aan.

Meer over Silvolde Rivierduinen